Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή; Οι ρώσοι βομβαρδίζουν, οι τζιχαντιστές τρέμουν και όλοι περιμένουν την μεγάλη έκρηξη...
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Η Μέση Ανατολή μπαίνει πλέον σε μία "τροχιά" έντονων συγκρούσεων, οι οποίες λόγω των συμφερόντων ισχυρών δυτικών κρατών έχουν τα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε να εμπλακούν στρατιωτικά δυνάμεις που διαθέτουν τρομερά μεγάλη ισχύ. Εξάλλου, είναι γνωστό πως το αποτέλεσμα αυτής της νέας Μεσανατολικής κρίσης θα καθορίσει τις παγκόσμιες δυνάμεις ισχύος για τα επόμενα 100 και πλέον χρόνια.
Η αποφασιστική είσοδος της Ρωσίας στην Συρία, είναι ένα γεγονός που δεν τολμά κανείς να αμφισβητήσει ή να επιχειρήσει (ευθέως) να αναστρέψει. Η Μόσχα γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως η στάση της και η εν γένει αποφασιστικότητά της να "παίξει" σκληρά, θα καθορίσει και την συνέχιση της ύπαρξή της αλλά και τα γεωστρατηγικά συμφέροντά της στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και στις ροές ενέργειας.
Οι δυτικές χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία, αρχίζουν να συντάσσονται στην ιδέα στρατιωτικής αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, ενώ οι ΗΠΑ με τον Μπάρακ Ομπάμα να φαίνεται πως δεν επιθυμεί (τελειώνοντας την προεδρική του θητεία) την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο, επέλεξαν να διατηρούν χαμηλό προφίλ και έμμεση "υποστήριξη" των αντιπάλων του πανίσχυρου πλέον Πούτιν, ακολουθώντας το δόγμα "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου"...! Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι οι ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό αρκούνται στο να διεξάγουν πολέμους "δια εκπροσώπων". Το ερώτημα που σήμερα προκύπτει είναι τι θα πράξει η Ουάσινγκτον εάν οι "εκπρόσωποι" αποδειχτούν ανεπαρκείς... Θα τολμήσει να πάρει θέση και εάν ναι, με ποια αφορμή;
Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ μπαίνει σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και γενικού συναγερμού, υπό τον φόβο εξάπλωσης του τζιχάντ. Ήδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε την Τετάρτη τους Ισραηλινούς να βρίσκονται σε «κατάσταση υψίστου συναγερμού» αλλά να επιδείξουν ψυχραιμία μπροστά στη βία που συγκλονίζει την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη (μετά από συνεχείς θανατηφόρες επιθέσεις Παλαιστινίων κατά Ισραηλινών πολιτών).
«Οι Ισραηλινοί πολίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας και πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ.
«Ο στόχος της τρομοκρατίας είναι να σπείρει τον φόβο και ο πρώτος κανόνας για να τη νικήσουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την προσαρμοστικότητά μας, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό» επισήμανε ο ίδιος σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της αστυνομίας.
«Έχουμε βιώσει πολύ δύσκολες περιόδους και αυτό το νέο κύμα τρόμου, θα το ξεπεράσουμε επίσης επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και ενότητα» τόνισε ο Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν από την πλευρά του προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει ένας «θρησκευτικός πόλεμος» αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.
Ο Ρίβλιν, που έκανε δηλώσεις σε ξένους δημοσιογράφους, άσκησε κριτική «σε εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν την τραγωδία μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών σε πόλεμο μεταξύ των θρησκειών (…). Έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα».
«Ακούμε να λέγονται ψέματα για τις προθέσεις των Ισραηλινών στο Όρος του Ναού (…) το Ισραήλ δεν θέλει να αλλάξει την παρούσα κατάσταση» είπε ο Ρίβλιν.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ριζοσπαστικές συνιστώσες του ισλαμικού κινήματος στο Ισραήλ ότι μαζί με άλλες οργανώσεις ηγούνται των συγκρούσεων στους ιερούς χώρους.
«Καθόμαστε πάνω σε ένα ηφαίστειο» προειδοποίησε.
Επανερχόμενοι, όμως στο γεγονός, όμως, της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή, πρέπει να τονίσουμε πως είναι ένας ισχυρός παράγοντας που πρόκειται να εκκινήσει ένα "ντόμινο" εξελίξεων. Η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση υπέρ του Άσαντ και η αποφασιστική τοποθέτηση απέναντι στους τζιχαντιστές ενέχει κινδύνους μετατροπής της σύγκρουσης σε θρησκευτικό πόλεμο, εάν κάποιοι φονταμενταλιστές μουλάδες αποφασίσουν να ξεκινήσουν ένα παγκόσμιο τζιχάντ (ιερό πόλεμο) κατά των "δυτικών χριστιανών σταυροφόρων"...
Μέχρι στιγμής, πάντως, η ρωσική είσοδος μέσω των βομβαρδισμών είναι ένα ισχυρό ράπισμα προς τους τζιχαντιστές και την πολυδιαφημισμένη "ισχύ" τους. Τα στρατηγικά χτυπήματα των ρώσων έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο ηθικό των τζιχαντιστών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον ενώπιον του πολύ σοβαρού ενδεχόμενου να γίνουν "μάρτυρες" την στιγμή που το εγχείρημά τους για την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους θα καταρρέει και θα δημιουργεί νέες συνθήκες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή...
Οι τζιχαντιστές φυγαδεύουν τις οικογένειές τους
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ράκκα της Συρίας κατόρθωσαν όχι μόνο να διαλύσουν βασικές υποδομές όπως οι επικοινωνίες, οι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά, επιπλέον, επέφεραν τον απόλυτο τρόμο και αβεβαιότητα στις τάξεις των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Ταράφ", γίνεται σαφής αναφορά πως μετά από τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην πόλη Ράκκα οι μαχητές της ISIS άρχισαν να μεταφέρουν τις οικογένειες τους σε ιρακινές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους.
Την είδηση μετέδωσε η ρωσική εφημερίδα RBK στηριζόμενη σε δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας Αλ Ακχμπάρ, που αναφέρει πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να μεταφέρουν τις οικογένειες τους από την πόλη Ράκκα που είχαν ανακηρύξει ως πρωτεύουσα τους.
Η είδηση αναφέρει πως άρχισαν να μεταφέρουν τις οικογένειες τους στην πόλη Μοσούλη του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους. Η είδηση αναφέρει πως σύμφωνα με το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, κατά τις επιχειρήσεις των ρωσικών αεροσκαφών στην πόλη Ράκκα, χτυπήθηκαν πάνω από 50 στόχοι, κάτι που προκάλεσε διάλυση.
Στο μεταξύ ο Αντρέι Καρταπόλοφ από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε πως οι επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών θα συνεχιστούν. Η Ράκκα είχε καταληφθεί από μαχητές του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου Αλ Νούσρα τον Μάρτιο του 2013. Μερικούς μήνες αργότερα την ανακηρύξαν ως πρωτεύουσα τους.
Ιρανός στρατηγός στην Δαμασκό
Παράλληλα, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες μας από την περιοχή της Δαμασκού, μαθαίνουμε πως στην Δαμασκό έχει φτάσει μεγάλος αριθμός Ιρανών-μελών των ειδικών δυνάμεων με επικεφαλής τους έναν στρατηγό. Πρόκειται για τον άνθρωπο εκείνο που ανέτρεψε όλες τις μέχρι σήμερα ισορροπίες δυνάμεων στην Συρία και σε προέκταση τις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες, προκαλώντας συν τοις άλλοις και μεγάλη ταραχή στην Τουρκία, είναι ένας Ιρανός και συγκεκριμένα ο Ιρανός στρατηγός, Kasım Süleymani!
Ο Ιρανός στρατηγός είναι άριστα γνώστης των συνθηκών της Συρίας καθώς και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων και με βάση τις γνώσεις του παρέθεσε ένα λεπτομερειακό χάρτη στον Ρώσο πρόεδρο, όπου του εξέθεσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου του.
Βάση αυτού του σχεδίου άρχισε η για πολλούς αιφνιδιαστική ρωσική επέμβαση στην Συρία, μια επέμβαση που έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους δυτικούς αλλά και την Άγκυρα, που ακόμα το… φυσά και δεν κρυώνει!
Ήδη στην τουρκική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για επικίνδυνη περικύκλωση της Τουρκίας, την ίδια ώρα που εσωτερικός πόλεμος με το κουρδικό ΡΚΚ έχει ανάψει για τα καλά.
Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, που επικαλούνται και σχετική αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο Ιρανός στρατηγός, Kasım Süleymani ,διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάσταση και της «Ταξιαρχίας της Ιερουσαλήμ», είναι αυτός που σχεδίασε και κατεύθυνε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και γενικότερα την ρωσική επέμβαση στην Συρία.
Το ΝΑΤΟ έτοιμο να στείλει στρατό στην Τουρκία να την προστάψει ενάντια στη Ρωσία
Για «ανησυχητική κλιμάκωση» της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία της στην Κασπία Θάλασσα έπληξαν τη νύχτα στόχους του Ισλαμικού κράτους.
«Στη Συρία παρακολουθούμε μία ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αναλύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο συγκεκριμένο με τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναερίου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά αεροσκάφη. Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία παραμένει «σε στενή επαφή με τις τουρκικές Αρχές».
Σημείωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να υπερασπισθεί τη συμμαχική του χώρα στη νότια πτέρυγά του, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.
«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπισθεί τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη απαντήσει αυξάνοντας την ικανότητα, την ετοιμότητα ανάπτυξης δυνάμεων, και στη νότια πτέρυγα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας», διαμήνυσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας αποτελούν «λόγους ανησυχίας».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε παράλληλα ότι «υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία».
Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν προγραμματισμένη, αλλά λόγω των εξελίξεων αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του πολέμου στη Συρία.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία στιγμή κατά την οποία η Μόσχα κλιμακώνει την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κυρίως παρέχοντας την αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη ώστε οι δυνάμεις του Άσαντ να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των δυνάμεων των Σύρων ανταρτών στην δυτική Συρία.
Η Ουάσιγκτον, επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επανέλαβε χθες ότι δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία στις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία, τις οποίες ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ χαρακτήρισε «θεμελιώδες σφάλμα».
Τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, τι σημαίνουν οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών; Εξάλλου, πριν μερικές ημέρες, κινητή γέφυρα που χρησιμοποιείται για το πέρασμα από το Χατάι στην Συρία και βρισκόταν 5-6 χλμ εντός του συριακού εδάφους, βομβαρδίστηκε από συριακά και ρωσικά αεροσκάφη. Για πρώτη φορά βομβαρδίστηκε δηλαδή το δρομολόγιο που χρησιμοποιούν σε όλο τον πόλεμο τα φορτηγά TIR της ΜΙΤ. Παλιότερα τα συριακά αεροσκάφη που πλησίαζαν εδώ, εμποδιζόταν από την Τουρκία.
Οι εξελίξεις, λοιπόν, δείχνουν πως οι τζιχαντιστές έχουν τάσεις συγκεντρωτισμού στην Μοσούλη, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η σύγκρουσή τους με την "τελική μάχη" ενάντια σε Ιράκ, Ιράν, Χεζμπολάχ, Κούρδους και Ρωσία. Ταυτόχρονα, η Τουρκία βρίσκεται σε δεινότατη θέση, αφού οι εξελίξεις απειλούν την σημερινή της γεωγραφική ακεραιότητα, ενώ ο διεθνής της ρόλος μειώνεται δραματικά από τις ανακατατάξεις γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και, κυρίως, γεωενεργειακής ισχύος που ήδη συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το ζητούμενο είναι η αντίδραση της Τουρκίας, πρώτα ως προς το εσωτερικό της και έπειτα ως προς τις περιφερειακές της χώρες.
Ποια η επίδραση των τζιχαντιστών μέσα στην Τουρκία και τι μπορεί να σημάνει αυτό για την επόμενη ημέρα στην χώρα;
Πως πρόκειται να αντιδράσει ο Ερντογάν στα όσα εξελίσσονται τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και στην Συρία και το βόρειο Ιράκ;
Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου και κάτω από ποιές συνθήκες θα γίνουν αυτές οι εκλογές;
Τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία;
Ποια θα είναι η στάση των Κούρδων, αλλά και ποια θα είναι η στάση του τουρκικού στρατού ο οποίος παρατηρεί τις εξελίξεις που ρέπουν σε μία εθνική τραγωδία για την Τουρκία;
Θα επιχειρήσει ο Ερντογάν να αναγκάσει το ΝΑΤΟ σε εμπλοκή στην περιοχή;
Τι θα σημάνει για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή ένα πιθανό στρατιωτικό πραξικόπημα και που μπορεί να οδηγήσει μία τέτοια εξέλιξη;
Πως μπορεί να σταθεί η Ελλάδα απέναντι σε ένα ρευστό περιβάλλον το οποίο την πλησιάζει μέσω της Τουρκίας η οποία ψάχνει εναγωνίως για σανίδα σωτηρίας;
0 comments
Δημοσίευση σχολίου