Ο πάπας Φραγκίσκος βάζει πλάτη στον Ομπάμα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Να βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προέτρεψε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πάπας Φραγκίσκος

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του, αλλά αναφέρθηκε και σε άλλα «διχαστικά» θέματα της αμερικανικής πολιτικής, όπως η μετανάστευση και η οικονομική ανισότητα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

Στην ομιλία του στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, την πρώτη πλήρη ημέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Αργεντινός ποντίφηκας επαίνεσε τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, καλώντας τες “ενθαρρυντικές”, μήνες αφότου ο ίδιος έθεσε το περιβάλλον ως μια από τις προτεραιότητές του με την έκδοση μιας εγκυκλίου-σταθμού στην εκκλησία.

«Μου φαίνεται και εμένα ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πια να αφεθεί για μια μελλοντική γενιά. Όσον αφορά τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», δήλωσε στα αγγλικά.

Ως παιδί ιταλικής οικογένειας μεταναστών στην Αργεντινή, είπε, «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης στη χώρα αυτή,” είπε στο ακροατήριό του, “η οποία κτίστηκε κυρίως από τέτοιες οικογένειες».

Αργότερα ο πάπας χοροστάτησε σε λειτουργία στα ισπανικά για περίπου 25.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την εκκλησία Εθνικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως και αγιοποίησε τον Ισπανό ιεραπόστολο και μοναχό Χουνίπερο Σέρα, που έζησε τον 18ο αιώνα, που κρίθηκε ως μια διχαστική απόφαση, γιατί σύμφωνα με κριτικούς ο Σέρα κακοποιούσε και φυλάκιζε τους Ινδιάνους της Αμερικής, καταστέλλοντας τον πολιτισμό τους και ευνοώντας την διάδοση αρρωστιών που μείωσαν κατά πολύ τον πληθυσμό τους.

Μιλώντας σε Αμερικανούς επισκόπους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου, ο Φραγκίσκος είπε ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τους ιερωμένους δεν θα έπρεπε ποτέ να επαναληφθεί, αναγνωρίζοντας έτσι τη ζημιά που έγινε από μακροχρόνια σκάνδαλα στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ – αλλά όχι στα θύματα!

Ο Ομπάμα, του οποίου οι προσπάθειες να αλλάξει τη νομοθεσία για το κλίμα εμποδίστηκαν νωρίς στην προεδρική του θητεία, είπε ότι μοιραζόταν με τον πάπα την ανησυχία του για το περιβάλλον. «’Αγιε Πατέρα, μας θυμίζετε ότι έχουμε μια ιερή υποχρέωση να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, το θαυμάσιο δώρο του Θεού σε μάς. Υποστηρίζουμε την έκκλησή σας σε όλους τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τις κοινότητες που είναι οι πιο ευάλωτες στο κλίμα που αλλάζει και να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε τον πολύτιμο κόσμο μας για τις επόμενες γενεές», είπε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 40 λεπτά στο Λευκό Οίκο, με την παρουσία μόνο ενός διερμηνέα. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Και οι δύο άντρες συμφωνούν ως προς τη κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση των φτωχών αλλά οι γνώμες τους διαφέρουν για τις αμβλώσεις και το γάμο ομοφυλοφίλων.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος πάπας που θα μιλήσει στο αμερικανικό κονγκρέσο (σήμερα). Αύριο θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Κυριακή θα χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία στη Φιλαδέλφια, όπου 1,5 εκατομμύρια άτομα αναμένονται να τον ακούσουν. Να τον ακούσουν να κάνει προπαγάνδα υπέρ της κλιματικής αλλαγής και να προωθεί την Ατζέντα 21.

Τώρα αν θα δώσει συμβουλές για περαιτέρω μείωση πληθυσμού, όπως έκανε στις Φιλιππίνες δεν το γνωρίζουμε, καθώς στις ΗΠΑ υπάρχει υπογεννητικότητα, ο πληθυσμός αυξάνει μόνο από μετανάστες. Όμως την ευχή του την έδωσε και με το παραπάνω, αγιοποιώντας κάποιον από τους πρώτους που έκαναν χρήση βιολογικού πολέμου.

Τι άλλο να περιμένεις από δυο άτομα που συναντούνται και που τα δυο έχουν χαρακτηριστεί ως εκφραστές του αντίχριστου; Ένα τρίτο, μήπως, να πάει στην παρέα τους;

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications