Νέα θεωρία αναφορικά με τα κίνητρα του «Ισλαμικού Κράτους» για την καταστροφή αρχαιοτήτων όπως αυτές της Παλμύρας και των εκθεμάτων των αρχαιολογικών μουσείων του Ιράκ προβάλλει ο συνήθως καλά πληροφορημένος δημοσιογράφος της βρετανικής Independent και συγγραφέας, Ρόμπερτ Φισκ.(θυμάστε το πιόνι στην φώτο; ΟΜΠΑΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)
Οι πληροφορίες του Φισκ προήλθαν από συνομιλία του με τη Λιβανέζα αρχαιολόγο Ζοάν Φαρκάς, η οποία αναπτύσσει την εξής συλλογιστική: ότι το ISIS πουλά αγάλματα, ανάγλυφα και τοιχογραφίες σε διεθνείς εμπόρους έργων τέχνης, οι οποίοι τα έχουν παραγγείλει. Οι ισλαμιστές εισπράττουν τα χρήματα αυτά και ανατινάζουν τους ναούς και τα κτίσματα από τα οποία προήλθαν τα αντικείμενα, καλύπτοντας τα ίχνη της λαφυραγώγησης και εξασφαλίζοντας την ασυλία των πλούσιων «πελατών» τους.
«Αρχαιότητες από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Φαρκάς, μιλώντας στον Ρόμπερτ Φισκ και την Independent. «Συριακές και ιρακινές αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν από το "Ισλαμικό Κράτος" βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Η καταστροφή αποκρύπτει τα έσοδα που εξασφαλίζει το ISIS και εξαφανίζει τα ίχνη της λαθρανασκαφής», εξηγεί η αρχαιολόγος.
Η κ. Φαρκάς εργάσθηκε πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, ενώ κατέγραψε διά ζώσης τις μεγάλες καταστροφές, τις οποίες υπέστησαν τα παζάρια και τα ισλαμικά τεμένη στις πόλεις του Χαλεπίου και της Χομς από το 2011 μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα των μαχών του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Η κ. Φαρκάς περιγράφει την τακτική του ISIS, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ευφυή: «Οι ισλαμιστές μαθαίνουν από τα σφάλματά τους. Οταν άρχισαν να καταστρέφουν αρχαία, χρησιμοποιούσαν σφύρες και μηχανήματα εκσκαφής, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και καταγράφοντας τις πράξεις τους σε βίντεο. Ολοι οι άνδρες τους ήταν ντυμένοι, λες και βρίσκονταν στον 8ο αιώνα. Ολα αυτά, όμως, προσέφεραν μόλις μερικά δευτερόλεπτα εικόνων. Τώρα, δεν ανακοινώνουν τις βεβηλώσεις, αλλά αφήνουν τον ΟΗΕ ή την Unesco να το κάνει, ενώ τα βίντεο εμφανίζονται αργότερα, ως επιβεβαίωση».
Τέτοια τακτική ακολουθήθηκε και στην Παλμύρα. «Πρώτα είδαμε τον αποκεφαλισμό Σύρων στρατιωτών στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, αργότερα μάς έδειξαν εκρηκτικά δεμένα σε κίονες. Μετά, αποκεφάλισαν τον έφορο αρχαιοτήτων Αλ Ασάντ και λίγο αργότερα, ανατίναξαν τον ναό του Βαάλ. Την ώρα που όλος ο πλανήτης διαμαρτυρόταν, ήλθε η ανατίναξη του ναού του Βήλου. Τι έπεται; Μάλλον το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και η περίφημη αγορά», υποστηρίζει η κ. Φαρκάς, η οποία εκτιμά ότι όσο ο χρόνος της καταστροφής επιμηκύνεται τόσο ανεβαίνει η τιμή των αρχαιοτήτων στη διεθνή μαύρη αγορά.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου