Ελεύθερος πολίτης είναι πλέον ο Gottfrid Svartholm, συνιδρυτής του «Pirate Bay», της γνωστής διαδικτυακής ιστοσελίδας διακίνησης αρχείων, που είχε συλληφθεί το 2012.
Την απελευθέρωση του 30χρονου από τη σουηδική φυλακή «Skanninge» ανακοίνωσε η μητέρα του μέσω Twitter. Όπως έγραψε η ίδια: «Ναι, ο Anakata είναι ελεύθερος τώρα»,
χρησιμοποιώντας το
ψευδώνυμο του γιου της. Η Kristina Svartholm συνέχισε, γράφοντας: «Σας ευχαριστώ όλους για τη σημαντική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων».
Η σελίδα «Free Anakata» στο Facebook, επίσης, μοιράστηκε τα νέα μαζί με φωτογραφίες του Svartholm.
H απελευθέρωση του 30χρονου Σουηδού σηματοδοτεί το τέλος μιας ταραχώδους περιόδου, που χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες δίκες, προσφυγές και καταδίκες τόσο στην γενέτειρα του, τη Σουηδία όσο και στη γειτονική Δανία.
Από το 2008, ο ειδικός υπολογιστών έχει καταδικαστεί για πολυάριθμα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το «Pirate Bay», αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και πειρατείας.
Πέρυσι, καταδικάστηκε στη Δανία, ενώ ο εισαγγελέας χαρακτήρισε την υπόθεση ως τη «μεγαλύτερη υπόθεση “hacking” στη χώρα μέχρι σήμερα» αφού ο Svartholm φέρεται να διείσδυσε σε δίκτυα που ανήκουν σε μια αμερικανική εταιρεία με την επωνυμία CSC το 2012, αποκτώντας πρόσβαση σε αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, άδειες οδήγησης και αστυνομικά αρχεία.
Ο Svartholm από την πλευρά του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση. Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Svartholm συνελήφθη από την αστυνομία της Καμπότζης στην Πνομ Πενχ, όπου φαίνεται πως ζούσε για αρκετά χρόνια. Αργότερα απελάθηκε και γύρισε πίσω στη Σουηδία.
Από τότε, ο Svartholm έχει μεταφερθεί από φυλακή σε φυλακή στη Σουηδία και τη Δανία. Τον Αύγουστο, αφέθηκε ελεύθερος από δανέζικη φυλακή για να συλληφθεί εκ νέου και να σταλεί στη Σουηδία για να εκτίσει ακόμα έναν μήνα φυλάκισης εκεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του στο «TorrentFreak» τον Ιούνιο του 2014: «Αυτό που θέλει ο Gottfrid τώρα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να επιστρέψει στη δουλειά του. Και, φυσικά, πρώτα από όλα να καθίσει και πάλι σε ένα πληκτρολόγιο μετά από σχεδόν τρία χρόνια αποχής».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου