Ο 92χρονος πλέον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε ουσιαστικά την προαναγγελία γεωπολιτικών εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη με αφορμή την Ουκρανία και την συμπεριφορά της Δύσης απέναντι στην Ρωσία.
Την ίδια στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα κρούουν 18 νομπελίστες επιστήμονες από το Συμβούλιο Πυρηνικών Επιστημόνων αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εις εκ των κύριων εκφραστών της αμερικανικής πολιτικής της Ουάσιγκτον Χένρυ Κίσινγκερ έκανε πρόσφατα την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία στην συνέντευξη του στο έντυπο National Interest: «Η ουκρανική κρίση μετατρέπεται σε μια τραγωδία εξ αιτίας της ανισορροπίας που επιφέρει στην χρόνια παγκόσμια τάξη και για αυτό απαιτείται άμεση αποκατάσταση της οντότητας της Ουκρανίας».
Ο Κίσινγκερ πιστεύει επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη και καλεί την Δύση να πάψει να υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την κυβέρνηση του Κιέβου.
Ο Κίσινγκερ στην συνέντευξη του τόνισε ότι η πρόθεση των ΗΠΑ να αποσταθεροποιήσουν την Ρωσία πρέπει να αναθεωρηθεί διότι αφού οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον αντίπαλο τους θεωρώντας τον μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη, τότε εξυπακούεται ότι θα πρέπει να καθορισθεί εάν και κατά πόσον οι επιθυμίες της Ουάσιγκτον μπορούν να συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα.
Ο πρώην υπουργός και σύμβουλος πολλών προέδρων των ΗΠΑ στην συνέντευξη του κατηγορεί ευθέως την Δύση ότι απέτυχε να αναγνωρίσει το ιστορικό πλαίσιο-παρελθόν της Ρωσίας με την Ουκρανία που αναπόφευκτα οδήγησε στην ουκρανική κρίση μετά τα κατευθυνόμενα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν και το πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Όπως είπε ο Κίσινγκερ:
«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το πρώτο λάθος ήταν η απρόσεκτη προσέγγιση της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες δεν κατανόησαν τις επιπτώσεις που θα είχε το σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Οι εκλεγμένοι Ουκρανοί ηγέτες δεν θα μπορούσαν να δεχθούν τους όρους της ΕΕ, ούτε βέβαια η Ρωσία θα μπορούσε να θεωρήσει αυτούς τους όρους καθαρά οικονομικούς και όχι γεωπολιτικούς».
Ο Κίσινγκερ αξιολογώντας προφανώς ότι η κρίση στην Ουκρανία βαίνει προς μια επικράτηση των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία και προς μια αυτοδιάθεση αυτής της περιοχής που θα συνεπιφέρει την οικονομική καταστροφή της Δυτικής Ουκρανίας, τουτέστιν θα οδηγήσει σε μια γεωστρατηγική νίκη της Μόσχας όπως αυτή της Κριμαίας, προτείνει στις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν με την Ρωσία για να καταστεί η Ουκρανία μια ενδιάμεση χώρα, μια ουδέτερη χώρα (buffer state), μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Την ίδια στιγμή ένα «βήμα» πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο βρίσκεται η ανθρωπότητα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πυρηνικών Επιστημόνων, έναν οργανισμό στον οποίο μετέχουν 18 Νομπελίστες οι οποίοι κρίνουν: «πολύ αυξημένη την πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα».
Ειδικότερα, ο λεπτοδείκτης του Ρολογιού της Αποκάλυψης, που συμβολίζει την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, μετακινήθηκε δύο λεπτά προς τα εμπρός και πλέον δείχνει «μεσάνυχτα παρά τρία λεπτά», ήτοι 23:57.
Ο λεπτοδείκτης του ρολογιού είχε μετακινηθεί για τελευταία φορά στις 10 Ιανουαρίου 2012, όταν προχώρησε κατά ένα λεπτό. Τόσο κοντά στα «μεσάνυχτα» είχε βρεθεί ξανά μόνο το 1984, όταν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την τότε ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Το Συμβούλιο Πυρηνικών Επιστημόνων το 1947 δημιούργησε αυτό το ρολόι που τότε συμβόλιζε την επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τα πυρηνικά όπλα.
«Σήμερα η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη και η κούρσα των πυρηνικών όπλων, ως αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού των τεράστιων οπλοστασίων, αποτελούν την υπέρτατη και αδιαμφισβήτητη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας», τόνισε η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Κένετ Μπένεντικτ.
«Οι ηγέτες του κόσμου δεν έδρασαν με την ταχύτητα που χρειαζόταν για να προστατεύσουν τους πολίτες από μια πιθανή καταστροφή», πρόσθεσε, εξηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου να μετακινήσει προς τα εμπρός τους δείκτες του ρολογιού.
Ίσως γι αυτό στη Ρωσία γίνονται εργασίες για κατασκευή του εναέριου σταθμού στρατηγικής διαχείρισης της τρίτης γενιάς, όπως ανέφερε στο πρακτορείο TASS ο γενικός διευθυντής της επιστημονικής βιομηχανικής επιχείρησης «Polet» Αλεξάνδρ Κομιακόφ. «Οι εργασίες γίνονται για την κατασκευή ενός νέου αεροσκάφους της τρίτης γενιάς, αλλά είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για χρονιά διαστήματα και τα χαρακτηριστικά του», είπαν στο πρακτορείο στην Αεροπορική Έκθεση MAKS-2015.
Οι Αμερικάνοι αποκαλούν τέτοιου είδους αεροσκάφη «αεροσκάφη της Ημέρας της Κρίσης «. Ο στόχος τους είναι η οργάνωση δικτύων επικοινωνίας σε απολύτως δυσμενείς συνθήκες, όταν οι επίγειες υποδομές δεν υπάρχουν ή καταστράφηκαν πλήρως «, εξήγησε ο Κομιακόφ. Στη Σοβιετική Ένωση στη βάση του αεροσκάφους IL-96 κατασκευάστηκε το εναέριο ιπτάμενο αρχηγείο IL-80. Συνολικά κατασκευάστηκαν τέσσερα αεροσκάφη αυτού του είδους που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου