Ο δορυφόρος DSCOVR της NASA βρέθηκε στις 16 Ιουλίου σε απόσταση 1.6 εκ. χλμ από τη Γη πίσω από τη Σελήνη καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες τις οποίες η NASA συνέθεσε σε ένα υπέροχο animation. Στις εικόνες καταγράφεται η αθέατη πλευρά της Σελήνης με φόντο την Γη.
Η παρανόηση
Είναι γνωστό ότι η τροχιακή κίνηση της Σελήνης μας υποχρεώνει να βλέπουμε πάντοτε την ίδια πλευρά της. Για διαφόρους λόγους η πλευρά της Σελήνης που δεν βλέπουμε έγινε στο δημόσιο λόγο περισσότερο γνωστή ως «σκοτεινή» κάτι που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα αφού και εκείνη η πλευρά δέχεται το ηλιακό φως.
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την μη ορατή σε μας πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου ως «μακρινή» ή ως «αθέατη». Το γεγονός ότι δεν είχαμε οπτική επαφή με αυτή την πλευρά της Σελήνης δημιούργησε ένα μυστήριο γύρω από τον αυτό τον αθέατο σεληνιακό κόσμο.
Οι πρώτες αποστολές εξερεύνησης της Σελήνης τις δεκαετίες του 1960 και 1970 αποκάλυψαν κάποια στοιχεία για την αθέατη πλευρά της αλλά οι πιο πρόσφατες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο χάρις στα πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που διέθεταν έδωσαν την δυνατότητα στους επιστήμονες να μάθουν πολλά περισσότερα για αυτή την πλευρά.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν γίνουν κάποια στιγμή βάσεις και αργότερα αποικίες στη Σελήνη αυτές θα πρέπει να γίνουν στην αθέατη πλευρά αφού έχουν εντοπιστεί περιοχές εκεί τις οποίες λούζει μόνιμα το ηλιακό φως και θα έχουν έτσι άφθονη ηλιακή ενέργεια για να λειτουργούν.
Μάλιστα έχει διαρρεύσει ότι σχέδια δημιουργίας βάσεων και αποικιών στην αθέατη πλευρά της Σελήνης επεξεργάζεται τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
Η καταγραφή
Οι νέες εικόνες ελήφθησαν με μια κάμερα των 4 mpixel στον ολοκαίνουργιο αμερικανικό δορυφόρο DSCOVR, του οποίου η κύρια αποστολή είναι να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Ήλιου και να προειδοποιεί για γεωμαγνητικές καταιγίδες.
Από τη θέση όπου βρίσκεται, ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, ο DSCOVR παρακολουθεί πάντα την ηλιόλουστη πλευρά της Γης καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται. Περίπου δύο φορές το χρόνο, ο δορυφόρος βλέπει μαζί τη Γη και τη Σελήνη καθώς διέρχεται από το τροχιακό επίπεδο του φεγγαριού.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου