Αυξάνονται οι ασθένειες, μειώνονται οι θάνατοι
Μόνο το 4,3% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι απολύτως υγιείς, ενώ στα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται στο 36% και στα άτομα άνω των 80 ετών στο 0,03%, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Η «Μελέτη για το Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειών 2013», που περιλαμβάνει στοιχεία για 301 οξείες και χρόνιες παθήσεις σε 188 χώρες, δείχνει ότι διεθνώς το ποσοστό των «χαμένων ετών υγιούς ζωής» λόγω κάποιας ασθένειας αυξήθηκε από 21% το 1990 σε 31% το 2013.
Η έρευνα προειδοποιεί ότι, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει και αυξάνει το ποσοστό των ηλικιωμένων, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με κάποιο πρόβλημα υγείας, αναμένεται να αυξηθεί με γρήγορο ρυθμό στις επόμενες δεκαετίες.
Μεταξύ 1990-2013, παρατηρήθηκε μια μεταβολή στις κύριες αιτίες απώλειας της υγείας. Οι πόνοι στη μέση και στον αυχένα, η κατάθλιψη, η αναιμία λόγω σιδηροπενίας και η απώλεια ακοής λόγω γήρανσης παίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο διεθνώς. Ειδικότερα, τα μυοσκελετικά προβλήματα (πόνοι μέσης, αυχένα, αρθριτικά κ.α.), καθώς επίσης οι ψυχικές διαταραχές (κυρίως κατάθλιψη, άγχος και κατάχρηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών), είναι οι αιτίες για σχεδόν το ήμισυ των προβλημάτων υγείας στη Γη.
Σε διεθνές επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων με σοβαρές παθήσεις αυξήθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία 23 χρόνια, ενώ όσοι έχουν πάνω από δέκα παθήσεις, αυξήθηκαν κατά 52%.
Το 2013, έξι χρόνια προβλήματα υγείας ήταν κυρίαρχα σ' ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού:
κακή στοματική υγεία (2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι)
πονοκέφαλος (1,6 δισεκατομμύρια)
αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου (1,2 δισεκατομμύρια)
απώλεια ακοής λόγω ηλικίας (1,23 δισεκατομμύρια)
έρπης γεννητικών οργάνων (1,12 δισεκατομμύρια) και
ημικρανία (850 εκατομμύρια).
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν μεταξύ 1990-2013 παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ (92%) και η οστεοαρθρίτιδα (75%). Συχνά, τα προβλήματα από μια πάθηση αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι οι θάνατοι εξαιτίας αυτής της. Για παράδειγμα, ενώ μεταξύ 1990-2013 τα περιστατικά διαβήτη, παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 43%, οι θάνατοι λόγω διαβήτη αυξήθηκαν μόνο κατά 9%.
Η συντακτική ομάδα της μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον των ΗΠΑ Θίο Βος, επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από προβλήματα που δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής, όπως μυοσκελετικές, ψυχικές και συμπεριφορικές παθήσεις. «Το θέμα δεν είναι μόνο να ζει κανείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά να ζει και με υγεία» υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα της μελέτης.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου