«Μαύρη Δευτέρα» η σημερινή για τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τα αδιέξοδα στην ευρωζώνη με το «ελληνικό ζήτημα» που οδήγησε την κυβέρνηση σε δημοψήφισμα απέναντι στις εκβιαστικές προτάσεις των δανειστών. Οι αγορές καταποντίζονται. Μόνο στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας χάθηκαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης 35 δισ. δολάρια. Ο δείκτης στο Χονγκ Κονγκ ήταν στο -3,63%.
Η σκυτάλη της πτώσης περνά πλέον από την Ανατολή στη Δύση. Από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις άλλες ασιατικές αγορές, περνά στην Ευρώπη με την πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, της Μαδρίτης και του Μιλάνο να είναι στο «κόκκινο» και να αναμένονται μεγάλες μειώσεις.
Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63% και πάει για 4%.
Την ίδια στιγμή ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ έναντι του δολαρίου στις αρχικές συναλλαγές της Νέας Ζηλανδίας μετά τη δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 1,0984 δολάρια ανά ευρώ, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μια «μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές.
Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 2 σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου και βρέθηκε σε χαμηλό μήνα, γύρω στο 1,0990 δολάριο, στις πρώτες συναλλαγές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters, από περίπου 1,1165 δολάριο που ήταν αργά την Παρασκευή.
Έναντι του ελβετικού φράγκου, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε πτώση στο 1,0260 φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Απριλίου, ενώ έπεσε σε χαμηλό μήνα γύρω στα 134,90 γεν, καθώς επενδυτές κατέφυγαν στα νομίσματα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, τα οποία συχνά ανατιμώνται σε περιόδους αβεβαιότητας. Η ισοτιμία του δολαρίου έπεσε σε χαμηλό εβδομάδας, στα 122,55 γεν. Στις 09:10 το ευρώ βρισκόταν 1,10390 δολάρια.
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720%, έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους. Οι τιμές για το "ελαφρύ γλυκό πετρέλαιο" του Τέξας -το αργό πετρέλαιο WTI- για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησαν κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας επίσης για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησε κατά 70 σεντς το βαρέλι στα 62,56, 40 δολάρια.
«Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωση.
Ο δε Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ «θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου».
Οι ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία από την Ελλάδα υποδηλώνουν απλά πως το οικονομικό σύστημα είναι σαθρό, σάπιο και αρκεί μία μικρή οικονομία για να γκρεμίσει την παγκόσμια σε ύφεση για πολύ μεγάλο διάστημα.
Πόσο μάλλον, όταν μετά την Ελλάδα ο κίνδυνος μεταφοράς της κρίσης σε πολλές άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι τεράστιος. Αυτό είναι που φοβούνται και οι αγορές.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου