ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ «ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ»
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ «ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ»

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν το μυστηριώδες «Δίσκο της Φαιστού» από τότε που το 4000 ετών δίσκο πήλινο αντικείμενο ανακαλύφθηκε το 1908 στο νησί της Κρήτης.

Αλλά κανείς δεν φαίνεται να ήταν σε θέση να μεταφράσει τη μυστηριώδη γλώσσα αναγράφεται στο δίσκο, η οποία χρονολογείται από το 1700 π.Χ.

Ο Γκάρεθ Όουενς, ο οποίος έχει μελετήσει αυτό που αναφέρει με θρασύτητα ως πρώτο μινωικό CD-ROM, έχει καταλάβει όχι μόνο ποια είναι η γλώσσα που έμοιαζε, αλλά και ορισμένα από το νόημα που μεταφέρει, ανέφερε το Discovery News.

«Σε συνεργασία με τον John Coleman, καθηγητή φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουμε περάσει έξι χρόνια παράγοντας την καλύτερη δυνατή ανάγνωση,» είπε ο Owens, ένας ερευνητής γλωσσολόγος με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, στην Huffington Post σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο δίσκος μπορεί να διαβαστεί σε μια σπειροειδή κατεύθυνση από το εξωτερικό χείλος προς τα μέσα. Χρησιμοποιώντας αυτό που οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει για τα κρητικά ιερογλυφικά, και τα χειρόγραφα μινωικής Γραμμικής Α και Γραμμικής Β από την αρχαία Ελλάδα, ο ερευνητής ήταν σε θέση να προσδιορίσει τρεις λέξεις-κλειδιά:

Μία η οποία μπορεί να σημαίνει «η έγκυος μητέρα» και / ή «θεά». Μια άλλη, η οποία μπορεί να σημαίνει «μητέρα» και / ή «θεά» και η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα στο δίσκο. και μια ακόμα, η οποία μπορεί να σημαίνει «λαμπερή μητέρα» ή «θεά».

Ο Owens κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δίσκος μπορεί να περιέχει μια προσευχή σε μια μινωική θεά.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications