Αλόη βέρα (aloe vera): Οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Υπάρχουν πάνω από 250 ποικιλίες της Αλόης αλλά το φυτό Αλόη Barbadensis Miller έχει μια θρυλική ιατρική φήμη, που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια: η Αλόη Βέρα.

Το Βέρα που σημαίνει αληθινό στα λατινικά, προστέθηκε στην ονομασία αυτού του ιδιαίτερου δείγματος προκειμένου να διακριθεί η πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των φυτών Αλόης, που ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στην ανθρωπότητα, λόγο των ιατρικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες του χυμού Αλόης που είναι μίγμα κιτρινωπού υγρού και διαφανούς παχύρρευστου ζελατινώδους υπόπικρου στη γεύση υγρού, τις βλέπει κανείς αμέσως μόλις κόψει ένα φύλλο Αλόης από τον τρόπο που το υγρό επουλώνει το ίδιο το φυτό στο σημείο κοπής.

Προστατεύει από χρόνιες παθήσεις.
Από καρδιακά προβλήματα μέχρι και τον διαβήτη. Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνεται γρήγορα.

Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση.

Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

Η Aloe Vera καλλιεργείται σε χώρες με τροπικό και ημιτροπικό κλίμα, όπως οι Ινδίες, η Κίνα, χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα νησιά Barbados, η Τζαμάικα, η Αρούμπα, κάποιες περιοχές του Μεξικού, η Νότιος Αφρική, η Αίγυπτος και τελευταία η Ταιβάν και η Νότιος Κορέα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μεγαλύτερες φυτείες υπάρχουν στην κοιλάδα του Rio Grande στο Τέξας ενώ καλλιεργείται ακόμα στην κεντρική και νότια Φλόριντα. Τα παραπάνω, όμως, δεν αποκλείουν την καλλιέργειά της και σε χώρες με μεσογειακό κλίμα, όπως είναι η Ελλάδα. Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα της είναι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.

Η αλόη βέρα (aloe vera) είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το φυτό στις συνταγές τους, ενώ για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το φυτό δεν είχε χρήση μόνο ως απλό φάρμακο, αλλά αποτελούσε το ελιξήριο της ζωής, για τη φροντίδα του δέρματος και το χρησιμοποιούσαν για το βαλσάμωμα.

Για αυτό το λόγο την αποκαλούσαν: "Το Φυτό της Αθανασίας". Η αλόη συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των υπολοίπων δώρων που έθαβαν μαζί με τους φαραώ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρα. Καλλιεργούσαν ευρέως το φυτό και πιστεύεται πως οι ιστορίες σχετικά με την αιώνια ομορφιά της Κλεοπάτρας συνδέονται άμεσα με την εκτεταμένη χρήση του φαρμακευτικού αυτού φυτού από τη βασίλισσα.

Προσοχή στην ετικέτα!
Όταν αγοράζετε προϊόντα αλόης, διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τη δοσολογία, καθώς διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, και φυσικά ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications