Πόσο πιθανό είναι να υπάρχουν εξωγήινοι στο ηλιακό σύστημά μας; Οι επιστήμονες όχι μόνον δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο αλλά ήδη έχουν αναπτύξει μια θεωρία για ύπαρξη ζωής στον Εγκέλαδο, το έκτο σε μέγεθος δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου.
Οξινη θάλασσα αλλά όχι τοξική
Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geochimica et Cosmochimica Acta, οι συνθήκες στον Εγκέλαδο θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και ιδανικές για συγκεκριμένες μορφές ζωής.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού αυτού, υπάρχει μια θάλασσα της οποίας το pH είναι της τάξης του11 ή του 12 γεγονός που την κάνει να μοιάζει πολύ με το αμωνιούχο υγρό για το καθάρισμα των τζαμιών που όλοι έχουμε στα σπίτια μας.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι σε ένα τέτοιο φαινομενικά όξινο περιβάλλον μπορούν να ζήσουν οργανισμοί όπως ήδη έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει στις αλμυρές λίμνες Μαγκάντι της Κένιας και Μόνο της Καλιφόρνιας.
Ο Κρίστοφερ Γκλάιν του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνας δηλώνει ότι η χημική αντίδραση ανάμεσα στο νερό του ωκεανού και τους μεταλλικούς βράχους «μπορεί να προκαλεί μοριακό υδρογόνο το οποίο αποτελεί μια πηγή χημικής ενέργειας που είναι απολύτως βασική για την ύπαρξη μιας βιόσφαιρας σε σημεία του διαστήματος όπου δεν φτάνει το ηλιακό φως, όπως στο εσωτερικό των πλανητών και των δορυφόρων τους
Ο Γκλάιν εξηγεί ότι βοηθά στην δημιουργία αμινοξέων που θεωρούνται το βασικό συστατικό της ζωής και χρησιμοποιείται ως τροφή για τα μικρόβια.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου