Δύο πλάκες οι οποίες καλύφθηκαν με ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που ονομάζεται Klebsiella, με μια μετάλλαξη που ονομάζεται ΝDΜ 1 και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε διάφορα αντιβιοτικά εξετάστηκαν από τον Οργανισμό Προστασίας της Υγείας στο βόρειο Λονδίνο (Reuters / Suzanne Plunkett)
Μια νέα γενιά μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα μπορούσε τελικά να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς από τους θανάτους να σχετίζονται με συνήθεις ασθένειες όπως η γρίπη ή μια εγχείρηση ρουτίνας προειδοποιεί μια νέα κυβερνητική έκθεση.
Οι επαγγελματίες ιατρικών επαγγελμάτων ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα νέα στελέχη βακτηρίων και μικροβίων που κατηγοριοποιούνται ως μικροβιακής αντοχής (AMR), που καθιστούν παρωχημένα πολλά αντιβιοτικά και αντι-ιικά φάρμακα που θεωρείται δεδομένη η χορήγησή τους σήμερα σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Έως και 80.000 άνθρωποι στη Βρετανία θα μπορούσαν να χαθούν σε περίπτωση μικροβιακής επιδημικής λοίμωξης, ενώ ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να προκύψει από άλλες μορφές ανθεκτικής μικροβιακής λοίμωξης, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Εθνικού Μητρώου Κινδύνου Εκτάκτων Αναγκών, η οποία συντάχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
"Οι αριθμοί των επιπλοκών σε λοιμώξεις από AMR αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα 20 χρόνια. Αν επρόκειτο να συμβεί εκτεταμένη έξαρση, θα μπορούσαμε να περιμένουμε περίπου 200.000 άνθρωποι να επηρεαστούν από μια βακτηριακή λοίμωξη του αίματος, που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τα υπάρχοντα φάρμακα, και περίπου 80.000 από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να πεθάνουν », είπε.
Σύμφωνα με το έγγραφο, στην περίπτωση παθογόνων ανθεκτικών στα φάρμακα, ακόμη και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας θα μπορούσαν να γίνουν διαδικασίες υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας της νόσου και τελικά την πρόωρη θνησιμότητα." Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πραγματικό πλήγμα για τη σύγχρονη ιατρική , αφού ιατρικές ανακαλύψεις (η έκθεση αναφέρεται ρητά στη μεταμόσχευση οργάνων, στην εγχείρηση στο έντερο και κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο) μπορεί να μην είναι ασφαλείς λόγω του κινδύνου μόλυνσης.
Σε ξεχωριστή ενότητα, η άνοδος της πανδημίας της γρίπης - όπως το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), η οποία ξέσπασε στην Ασία το 2002 και έγινε μια παγκόσμια απειλή για την υγεία - είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει «πιο σοβαρή», χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.
Μία από τις πολύ ανησυχητικές πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας πανδημίας είναι ότι «το ήμισυ του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε δυνητικά να έχει μολυνθεί, με ενδεχόμενους 20.000 έως και 750.000 επιπλέον θανάτους μέχρι το τέλος του", ανέφερε. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έκθεση κατατάσσει την πανδημία γρίπης, ως τον υψηλότερο κίνδυνο εκτάκτου ανάγκης που αντιμετωπίζει η Βρετανία, εκτός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι μια αύξηση των υπερμικροβίων θα μπορούσε να στείλει την ιατρική κοινότητα και όσους εξαρτώνται από αυτή για θεραπεία "πίσω στο σκοτάδι του μεσαίωνα της ιατρικής."
Τα υπερμικρόβια είναι ήδη υπεύθυνα για τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, αποκάλυψε η έκθεση. Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ένα στέλεχος του E.coli (δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο που βρέθηκε στο περιβάλλον, στα τρόφιμα, και τα έντερα των ανθρώπων και των ζώων), δεν είναι πλέον ελεγχόμενο από φάρμακα.
Η έκθεση απηχεί τα ευρήματα του Jim O'Neill, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Cameron να ηγηθεί μιας διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση της παγκόσμιας μικροβιακής αντοχής. Προέβλεψε, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν αριθμό 10 εκατομμυρίων νεκρών παγκοσμίως το χρόνο έως το 2050, εκτός εάν αναπτυχθεί μια νέα γενιά φαρμάκων. Οι αναλυτές συμβουλεύουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν λιγότερα αντιβιοτικά στους ασθενείς τους, με την ελπίδα της διατήρησης υπό έλεγχο ορισμένων μικροβίων από το να γίνουν ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή και να μεταλλαχθούν σε υπερμικρόβια. RT
0 comments
Δημοσίευση σχολίου