Μεγάλες ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού με κινεζικά πολεμικά πλοία στη M.Θάλασσα

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ

Κινεζικά πολεμικά σκάφη είναι έτοιμα να βρεθούν στη Μαύρη Θάλασσα για να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις με το ρωσικό Ναυτικό σε μια επίδειξη ισχύος με στόχο το ΝΑΤΟ.

Αυτό αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία τονίζουν πως οι ασκήσεις είναι η ουσιαστικά η συνέχεια των γυμνασίων που είχαν πραγματοποιηθεί στον δυτικό ειρηνικό το 2014, με μοίρα του ρωσικού Βορείου Στόλου και του κινεζικού Ναυτικού. Τότε οι συγκεκριμένες ασκήσεις αποτελούσαν την απάντηση της Κίνας με την συνδρομή της Ρωσίας σε Ιάπωνες και ΗΠΑ αναφορικά με την υπόθεση των διαφιλονικούμενων νησιών Senkaku, και τώρα η Κίνα είναι έτοιμη να «εκδράμει» στη Μαύρη Θάλασσα.

Που και πότε αποφασίστηκε η άσκηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Geni Safak» η απόφαση για την πραγματοποίηση των ναυτικών γυμνασίων ελήφθη κατά τις επαφές του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του Κινέζου ομολόγου του στρατηγού Chang Wanquan στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα με θέμα «Διεθνής Ασφάλεια - Προκλήσεις και προοπτικές».

Στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις τους οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης κοινών ναυτικών ασκήσεων στην Μαύρη Θάλασσα. «Αν μια τέτοια άσκηση υλοποιηθεί πραγματικά , θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια κοινή θέση σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης και η οποία θα κατευθύνεται ευθέως εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών … Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, και του τριμερούς ανταγωνισμού, από Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες» γράφει στο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η ρωσική ιστοσελίδα svpressa.ru , που επικαλείται το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, τονίζει ότι αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε επίσημα , εντούτοις , ο Ρώσος ΥΠΑΜ την ίδια ημέρα, στις 16 Απριλίου 2015, μετά από επικοινωνία του με τον Κινέζο ομόλογό του δήλωσε ότι : «Η Ρωσία είναι ικανοποιημένη με το επίπεδο των κοινών ασκήσεων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος, αλλά το σχέδιό είναι να οι ασκήσεις αυτές να συνεχιστούν και να γίνουν όλο και πιο εκτεταμένες».

Ο Σοϊγκού μιλούσε για την άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας όπου σε αυτή είχαν πάρει μέρος το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Varyag», το αντιτορπιλικό «Quick», το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Panteleyev», το αποβατικό «Ναύαρχος Nevel» μαζί με σκάφη υποστήριξης και ένα δεξαμενόπλοιο ενώ από πλευράς Κίνας είχαν συμμετάσχει με έξι κινεζικά πολεμικά πλοία. Οι μεγάλες αυτές ναυτικές ασκήσεις είχαν διαρκέσει πέντε ημέρες.

Τον Ιανουάριο του 2015, στην Ανατολική Μεσόγειο συναντήθηκαν το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό του Βορείου Στόλου, «Μέγας Πέτρος» και η κινεζική φρεγάτα «Yancheng», και υλοποίησαν πλήθος ασκήσεων στην Μεσόγειο , κάτι που σημαίνει πως η ρωσο-κινεζική ναυτική και κατ΄ επέκταση αμυντική συνεργασία απλώνεται και στη Μεσόγειο τονίζει το ρωσικό άρθρο .

Μάλιστα τονίζεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπός του είναι η συνεχής και «ενισχυμένη διαλειτουργικότητα» με το κινεζικό Ναυτικό .

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κινεζική ναυτική μοίρα υπό τη σημαία του αναπληρωτή διοικητή του Βορείου Στόλου του κινεζικού Ναυτικού, υποναυάρχου Giang Tszyufeya, εισήλθε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ήταν το 2012 . Οι Κινέζοι επισκέφτηκαν την τότε ακόμα ουκρανική Σεβαστούπολη, και το ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζας.

Πηγή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ITAR-TASS ανέφερε τότε ότι ο σκοπός της εισόδου των κινεζικών ναυτικών στην Μαύρη Θάλασσα, ήταν «η λεπτομερής μελέτη της πλοήγησης και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών», της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Έτσι αποδεικνύεται, ότι οι Κινέζοι «είχαν κατά νου» ότι θα επέστρεφαν στην Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το ΝΑΤΟ με την παρουσία πολεμικών πλοίων από Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες, διοργάνωσε ασκήσεις με την επωνυμία «Sea Breeze 2014».Μια τέτοια πιθανή κίνηση της Κίνας, θα σημάνει κάτι περισσότερο από μια μεγάλη αντιπαράθεση στη θάλασσα. Εμφανίζεται επίσης ένα γεγονός: « Το Πεκίνο για πρώτη φορά θα πάρει σαφής θέση στην ουκρανική κρίση, με την θέση αυτή να είναι με την πλευρά της Μόσχας».

Μάλιστα η πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων του αμερικανικού Ναυτικού αναφορικά με τη δύναμη του κινεζικού Ναυτικού δείχνουν ότι οι ΗΠΑ βλέπουν το τελευταίο ως ένα εν δυνάμει ανταγωνιστή για τον έλεγχο των Θαλασσών αμέσως μετά το ρωσικό Ναυτικό.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications