Αν κλείσουμε τα μάτια, όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάποια γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, αυξάνουμε τις πιθανότητες να τα θυμηθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey δοκίμασαν την ικανότητα των ανθρώπων να θυμηθούν τις λεπτομέρειες από τις ταινίες που δείχνουν ψεύτικες σκηνές εγκλήματος. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να βοηθηθούν οι μάρτυρες να θυμούνται λεπτομέρειες με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν ανακρίνονται από την αστυνομία.
Στη διάρκεια της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Legal and Criminological Psychology, οι ερευνητές μελέτησαν 178 συμμετέχοντες σε δύο ξεχωριστά πειράματα.
Στο πρώτο ζήτησαν από τους εθελοντές να παρακολουθήσουν μια ταινία που δείχνει έναν ηλεκτρολόγο να εισέρχεται σε μία οικία, για να εκτελέσει μια σειρά εργασιών και στη συνέχεια να κλέψει έναν αριθμό αντικειμένων.Οι εθελοντές στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ και τους έκαναν ερωτήσεις είτε με τα μάτια ανοιχτά, είτε με τα μάτια κλειστά με τους μισούς να έχουν περάσει από μια διαδικασία ταύτισης με τον ερευνητή και τους άλλους μισούς να μην έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία.
Οι άνθρωποι που είχαν κάποια φιλική προσέγγιση από πριν με τον ερευνητή και είχαν τα μάτια τους κλειστά, σε όλη τη διάρκεια της «ανάκρισης» απάντησαν στα ¾ των ερωτήσεων σωστά.Εκείνοι που δεν είχαν προηγουμένως έρθει κοντά με τον ερευνητή και είχαν τα μάτια τους ανοιχτά, απάντησαν σωστά στο 41% των ερωτήσεων.
Η ανάλυση έδειξε πως το κλείσιμο των ματιών είχε ισχυρότερη επίδραση, καθώς οι συμμετέχοντες θυμόντουσαν τις λεπτομέρειες σωστά, ενώ τους βοήθησε επίσης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αισθάνονταν άνετα, λόγω της προσέγγισης με τον ερευνητή. Στο δεύτερο πείραμα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν λεπτομέρειες απ’ όσα είχαν ακούσει κατά τη διάρκειας μιας σκηνής εγκλήματος –παρωδίας. Και πάλι όσοι είχαν τα μάτια τους κλειστά και αισθάνονταν φιλικά απέναντι στον ερευνητή θυμήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Robert Nash τόνισε σχετικά: «Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν πως τα κλειστά μάτια βοηθούν επειδή εμποδίζουν την απόσπαση της προσοχής. Τα κλειστά μάτια επιτρέπουν στους ανθρώπους να απεικονίσουν τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης που προσπαθούν να θυμηθούν, αλλά το δεύτερο πείραμα μας δείχνει πως τα κλειστά μάτια μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε ό,τι αφορά πληροφορίες που αφορούν ήχο.
Οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιπτώσεις, αν για παράδειγμα προσπαθεί κάποιος να θυμηθεί τις λεπτομέρειες μιας διάλεξης. Ένα άλλο θετικό στοιχείο προέκυψε από την συνεργασία του συμμετέχοντα με τον ερευνητή. Η οικοδόμηση μιας φιλικής σχέσης με τον ερευνητή σε συνδυασμό με τα κλειστά μάτια ενίσχυσαν τη μνήμη και δεν οδήγησαν στην αλληλοαναίρεση των δύο στοιχείων, όπως φοβόντουσαν οι άνθρωποι πριν από την διεξαγωγή του πειράματος», κατέληξε.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου