Το αιώνιο πρόβλημα στις φορητές συσκευές είναι αυτονομία και δεν πρόκειται να λυθεί αν επιτέλους δεν αποφασίσουν οι κατασκευαστές να αλλάξουν τις ξεπερασμένες μπαταρίες λιθίου με κάτι καινούριο. Δε θα πρέπει να εντυπωσιαζόμαστε όταν βλέπουμε μπαταρίες με τερατώδεις χωρητικότητες, απλά γιατί τα λειτουργικά συνεχώς αναβαθμίζονται και έχουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις πόρων. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες οθόνες των smartphone, η αυτονομία δεν αυξάνεται σε καμία περίπτωση.
Μέχρι λοιπόν η Apple μας παρουσιάσει τις μπαταρίες του μέλλοντος (μην περιμένετε από καμία άλλη εταιρία να ασχοληθεί σοβαρά), ας δούμε μερικές εύκολες ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε στα κινητά μας ούτως ώστε να βελτιώσουμε κατά πολύ την αυτονομία τους και σας υπόσχομαι οτι η βελτίωση θα είναι εντυπωσιακή!
Τρεις είναι οι μεγαλύτερες αιτίες για την κατανάλωση της μπαταρίας και με σειρά προτεραιότητας είναι:
η οθόνη, | οι ασύρματες συνδέσεις, | το ίδιο το σύστημα. |
Οθόνη
Όσο μεγαλύτερη και όσο πιο φωτεινή είναι, τόσο πιο πολύ μπαταρία καταναλώνει. Να μειώσουμε το μέγεθος της οθόνης φυσικά δε γίνεται, μπορούμε όμως να μειώσουμε τη φωτεινότητα αλλά και το χρόνο που μένει ενεργή.
Πηγαίνουμε λοιπόν στη διαδρομή "Ρυθμίσεις συστήματος > Προβολή" όπου θα δούμε τις παρακάτω σημαντικές ρυθμίσεις:
Φωτεινότητα: Ρυθμίστε την όσο το δυνατό λιγότερο γίνεται. Μία καλή επιλογή όμως είναι η αυτόματη φωτεινότητα στην οποία η συσκευή ρυθμίζεται μόνη της ανάλογα με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος, οπότε δε χρειάζεται να ασχολούμαστε συνεχώς μαζί της.
Αυτόματη περιστροφή οθόνης: Απενεργοποιήστε την. Η λειτουργία αυτή ελέγχει με ποιο τρόπο κρατάμε τη συσκευή και αναλόγως περιστρέφει την οθόνη. Για να κάνει αυτό τον έλεγχο όμως, λειτουργεί συνεχώς στο παρασκήνιο τσεκάροντας κάθε λίγο για αλλαγές. Αυτή λοιπόν η υπηρεσία καταναλώνει πόρους χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Απουσία δραστηριότητας: Ρυθμίστε την όσο το δυνατό λιγότερο γίνεται. Αφού χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας για οποιοδήποτε λόγο, τείνουμε να το αφήνουμε με ανοιχτή την οθόνη. Αυτό ξοδεύει την πολύτιμη μπαταρία μας και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούμε τη συσκευή. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να τη ρυθμίσουμε να σβήνει όσο το δυνατόν συντομότερα ή να κλείνουμε την οθόνη από το πλήκτρο της, κάθε φορά που το ακουμπάμε στο τραπέζι.
Ασύρματες συνδέσεις
Οποιαδήποτε ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων προκαλεί μεγάλη κατανάλωση της μπαταρίας. WiFi, data, GPS, bluetooth πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση αν θέλουμε να μη φορτίζουμε το κινητό μας κάθε βράδυ. Δε χρειάζεται να είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο δίκτυο WiFi ή σε κάποιο bluetooth handsfree, αφού και μόνο που τα έχουμε ενεργοποιημένα, ξοδεύουν μπαταρία.
Για να ρυθμίσουμε την ανταλλαγή δεδομένων μπορούμε να βάλουμε ένα widget στην κεντρική οθόνη μας ή στη μπάρα ειδοποιήσεων για ευκολία. Εναλλακτικά πηγαίνουμε και πάλι στις "Ρυθμίσεις συστήματος", στα "Ασύρματα δίκτυα" αλλά και στα "Λογαριασμοί & συγχρονισμός" και "Ρυθμίσεις τοποθεσίας":
WiFi: Ενεργοποιήστε το μόνο όταν το χρειάζεστε. Αν βγείτε στο δρόμο απλά κλείστε το, διότι θα αναζητάει συνεχώς δίκτυα ενώ μπορεί να συνδεθεί σε κάποια από αυτά και να κινδυνεύσουν τα προσωπικά σας δεδομένα.
Bluetooth: Μετά από μία ενδεχόμενη χρήση, κλείστε το. Αν χρησιμοποιείτε ακουστικό bluetooth, είναι αναγκαίο κακό όμως καλό είναι να το κλείνετε τις ώρες που δεν το φοράτε.
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: Κλείστε την "Ενεργοποίηση δεδομένων" αν δεν έχετε δωρεάν MB στη σύνδεσή σας, αφενός γιατί σας χρεώνει και αφετέρου γιατί ψάχνει συνεχώς για το καλύτερο δυνατό σήμα.
Λογαριασμοί & συγχρονισμός: Επίσης θα πρέπει να απενεργοποιηθεί διότι κάνει συνεχώς "ερωτήσεις" στο δίκτυο, εάν υπάρχουν νέα δεδομένα (όπως email) για να τα φέρει στη συσκευή μας. Εάν είναι απαραίτητο για κάποιους, μπορούν να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες μόνο, ενώ να αποκλείσουν κάποιες άλλες.
Υπηρεσίες τοποθεσίας: Εδώ έχουμε δύο ρυθμίσεις, αφενός το "Δορυφόροι GPS" το οποίο και πρέπει να απενεργοποιηθεί εάν δεν το χρησιμοποιούμε και αφετέρου το "Υπηρεσία Τοποθεσίας Google" το οποίο βοηθάει τον εντοπισμό της συσκευής μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και πρέπει επίσης να απενεργοποιηθεί.
Στα δίκτυα περιλαμβάνονται επίσης και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας το οποίο καταναλώνει και αυτό μεγάλος μέρος της μπαταρίας. Σε μέρη που ούτως ή άλλως δεν έχουμε σήμα, μπορούμε να βάζουμε το κινητό μας σε "Λειτουργία πτήσης" για να εξοικονομήσουμε μεγάλο μέρος της.
Το σύστημα
Πάμε και στον τρίτο και τελευταίο καταναλωτή της μπαταρίας που δεν είναι άλλος από το ίδιο το σύστημα. Εδώ μπορούμε να επέμβουμε μόνο με χακιές όπως με την αλλαγή πυρήνα (kernel), υπάρχει όμως ένα κομμάτι που διορθώνεται και δεν είναι άλλο από τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο. Το κινητό μας λοιπόν έρχεται με πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές, πολλές από τις οποίες δε χρειαζόμαστε. Αν δε διαθέτετε μία ROM όπως η οποία περιέχει μόνο τα απαραίτητα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές πηγαίνοντας στη διαδρομή "Ρυθμίσεις συστήματος > Εφαρμογές". Δυστυχώς αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές με Android 4 ICS:
Εφαρμογές: Μπορούμε λοιπόν να απενεργοποιήσουμε τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, διαλέγοντας μία από αυτές. Στις "Πληροφορίες εφαρμογής", το πλήκτρο που συνήθως λέει "Απεγκατάσταση", θα λέει "Απενεργοποίηση". Αν το πατήσουμε θα εξαφανιστεί ακόμα και από το συρτάρι εφαρμογών και δε θα εκκινήσει ποτέ ξανά μόνη της.
Αυτά λοιπόν είναι όσα μπορείτε να κάνετε χωρίς να χακάρετε τη συσκευή σας και να χάσετε την εγγύηση. Τα μενού είναι σχεδόν ίδια σε όλες τις συσκευές Android, ενώ η λογική είναι επίσης ίδια για όλες τις συσκευές που φέρουν μπαταρίες λιθίου.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου