Το ξεπάγωμα τον σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας από την νέα κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους στην χώρας μας. Η πιθανότητα μιας γεωπολιτικής στροφής της Ελλάδας προς την Ρωσία με αφορμή και την οικονομική κρίση που οι Ευρωπαίοι επιτείνουν τρομάζει τους Αμερικανούς και τους οδηγεί στο να έχουν ξεκινήσει έναν γύρο υποστήριξης στην χώρα μας και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.
Έτσι μετα τις συνεχείς δηλώσεις του Ομπάμα για την εξεύρεση λύσης στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς χθες Σάββατο για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο των οικονομικών της Ελλάδας αλλά και της εξωτερικής πολιτική που ασκεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας του Μίνσκ και της εκεχειρίας η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις σχέσεις με τη Ρωσία, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Μόσχα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την πρόσφατη πρωτοβουλία περί της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, η οποία συζητήθηκε κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες την παρελθούσα Δευτέρα (09/02/2015).
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Κέρι, για τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας να συμφωνήσει με τους εταίρους της επί ενός προγράμματος που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας.
Μάλιστα, ο κ. Kέρι επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος εξόδου από την κρίση.
Η τηλεφωνική συνομιλία έρχεται λίγο μετά την διπλή αμερικανική παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Λιου «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Επιπλέον ο κ. Λιου «υπογράμμισε παράλληλα, την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε την σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».
Υπέρ ενός περαιτέρω συμβιβασμού των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τάχθηκε την ίδια ώρα η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο αυριανό Eurogroup δεν μπορεί να το προδικάσει όμως για πρώτη φορά η άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την χώρα στο σύνολο των ζητημάτων.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε όλα τα καίρια ζητήματα και αυτό είναι κάτι που τους φοβίζει ειδικά γνωρίζοντας την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Ελλάδα-Κύπρου πέραν της γεωπολιτική θέσης της Ελλάδας για την πολιτική των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή.
Το τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση είναι άγνωστο αλλά φαίνεται ότι τα ζητήματα που άπτονται του Ελληνικού ενδιαφέροντος πλέον μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων και τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Το επόμενο βήμα θα είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων τόσο στο άψυχο αλλά και στο έμψυχο δυναμικό που θα κληθεί να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα οπουδήποτε χρειαστεί.
defencenet
0 comments
Δημοσίευση σχολίου