Μήπως τελικά έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε με τους «κακούς» του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να σώσουμε ζωές; γράφει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο γνωστός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ.
Η κυβέρνηση της Ιορδανίας για παράδειγμα διακήρυξε την πρόθεσή της να προβεί σε μία ανταλλαγή ομήρων με το ISIS, αν και η πρωτοβουλία δεν είχε θετική έκβαση. Οι Αμερικανοί προχώρησαν σε ανταλλαγή ενός Αμερικανού με κρατούμενους των Ταλιμπάν. Επομένως διερωτάται ο Φισκ «δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την ειρήνη να συνομιλούμε με τους κακούς από το αρνούμαστε κάθε επικοινωνία, μέχρι αυτοί να αφοπλιστούν ή ηττηθούν;»
Και προσθέτει: «Για να το πούμε αλλιώς: θα πρέπει να συνομιλούμε με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους; “Η της Αλ Κάιντα; “Η της Χαμάς; “Η για να το πάμε πιο πέρα, τον IRA; Ή μήπως θα πρέπει να συμμετέχουμε στη τρέλα της «κατάταξης», ζωγραφίζοντας σχεδιαγράμματα μαμούθ για το σε ποιους μπορούμε και σε ποιους δεν μπορούμε να μιλάμε:
μία λίστα με τους «καλούς» κακούς, που θα ορίζει τους καλούς τρομοκράτες (PLO, ο IRA μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ή της νέας εκδοχής των Αδελφών Μουσουλμάνων) και των πραγματικά απαίσιων τρομοκρατών (ISIS, αλ Κάιντα και άλλες μικρότερες οργανώσεις που το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζουν απολύτως σατανικές);». Μία έρευνα του πανεπιστημίου Queen Mary της Νομικής Σχολής του Λονδίνου και του Ιδρύματος Berghof στο Βερολίνο, αποκαλύπτει ότι αυτή η κατάταξη των ένοπλων οργανώσεων από τις κυβερνήσεις – συχνά για καθαρά πολιτικούς λόγους – αποτρέπει αυτό που οι συγγραφείς αποκαλούν «οικοδόμηση της ειρήνης».
Στη Γάζα για παράδειγμα, λέει ο Φισκ, οι ΜΚΟ, οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα διακαιώματα και άλλοι, αναγκάζονται να εργαστούν «κάτω από πολύ έντονο πολιτικό έλεγχο από δικηγόρους της κυβέρνησης, ισραηλινούς προπαγανδιστές και δουλοπρεπείς ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις». Αν κάποια δυτική οργάνωση τολμήσει να συνομιλήσει με κάποιον αξιωματούχο της Χαμάς για την αγορά, για παράδειγμα, γης για κάποιο φιλανθρωπικό έργο στη Γάζα, θα θεωρηθεί οτι συνομιλεί με την κακόβουλη τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ – παρότι η Χαμάς έχει κερδίσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Οικοδομώντας την Ειρήνη στον Μόνιμο Πόλεμο», ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «συνιστά μία ανυπέρβλητη πρόκληση για εκείνους που αναζητούν ειρηνικές λύσεις σε συγκρούσεις που προκλήθηκαν από γνήσια και μακροπρόθεσμα προβλήματα».
«Κοντολογίς» γράφει ο Φισκ πώς γίνεται οι επαγγελματίες μεσολαβητές και οι οργανώσεις για την ειρήνη να συνεχίσουν να εργάζονται τη στιγμή που δεν γνωρίζουν αν οι ενέργειές τους είναι νόμιμες;» Ο αποκλεισμός της Χαμάς από τις διπλωματικές διεργασίες από την ΕΕ που υπάκουα ακολουθεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, συνεχίζει ο βρετανός αρθρογράφος, έχει ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της Ευρώπης στις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό.
Μία αμερικανική ΜΚΟ αποσύρθηκε από τις προσπάθειες μεσολάβησης για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, όταν αμερικανοί διπλωμάτες δεν της έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι όσα έκαναν ήταν νόμιμα. Και μία αποστολή για την ψυχική υγεία στη Γάζα της ΕΕ, τελείωσε άδοξα εξαιτίας «της απαγόρευσης του διαλόγου με τους υπεύθυνους αξιωματούχους (της Χαμάς)».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου