Μέσα στο 2013 ένα ATM στο Κίεβο ξεκίνησε να μοιράζει λεφτά στους περαστικούς θεωρητικά σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς αιτία. Τότε θεωρήθηκε ατυχές συμβάν για την τράπεζα, αλλά ευτυχές για τους περαστικούς. Στη συνέχεια η ουκρανική τράπεζα προσέλαβε τότε την ρωσική Kaspersky Lab για να διερευνήσει το γεγονός με το ATM και οι έρευνες έδειξαν ότι τελικά αυτό ήταν το λιγότερο.
Οι έρευνες αποκάλυψαν την μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία τραπεζών η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 τράπεζες σε 30 χώρες ανά τον κόσμο με λεία 300 εκατομμύρια δολάρια. Οι τράπεζες βρίσκονται σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ομάδα που οργάνωσε την επίθεση -περιλαμβάνει Ρώσους, Ευρωπαίους και Κινέζους- εγκατέστησε ιούς στους υπολογιστές των υπαλλήλων των τραπεζών και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους για να τις μιμηθούν έτσι ώστε όταν έπαιρναν τα χρήματα να φανεί ως φυσιολογική ενέργεια και να μην τους υποπτευθεί κανείς. Για πολλούς μήνες μετέφεραν χρήματα σε λογαριασμούς που βρίσκονται σε άλλες χώρες χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα, άρα η ομάδα ήταν πολύ καλά οργανωμένη.
Η Kaspersky δεν μπορεί να γνωστοποιήσει ακόμη τα ονόματα των τραπεζών, αλλά ανακοίνωσε πως έχει ενημερωθεί ο Λευκός Οίκος και το FBI για το γεγονός, το οποίο είναι δύσκολο να εξιχνιαστεί και να βρεθεί που πήγαν τα χρήματα.
Ειδικοί που ονομάζουν την επίθεση «Carbanak cybergang», αναφέρουν ότι ίσως αυτή είναι η πιο περίπλοκη και καλοσχεδιασμένη επίθεση που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η προετοιμασία πήρε σχεδόν 2 χρόνια, αλλά η μεταφορά χρημάτων χρειάστηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 2-4 μήνες. Η Kaspersky αναφέρει ότι ένας από τους πελάτες της έχασε 7.3 εκατομμύρια δολάρια μόνο μέσω αναλήψεων από ΑΤΜ.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου