Συν + πίπτω λέει η γλώσσα μας. Πέφτει κάτι, μαζί με κάτι άλλο. Στα αγγλικά, η λέξη λέγεται coincidence. Coin, είναι το κέρμα! Κατάσταση τύχης δηλαδή. Ο Άλμπερτ Αϊνστάϊν, δεν είχε ορίσει ποιά είναι η σύμπτωση, όμως είχε ορίσει την τύχη. «Τύχη είναι ένα άθροισμα συμπτώσεων».
Στην πραγματικότητα, άσχετα ή σχετικά πράγματα μεταξύ τους που ξεκινούν από «σκοτεινή»- άγνωστη αφετηρία, καταλήγουν να γίνονται «συμπαραγωγοί» συνεπειών. Με τις συμπτώσεις, ασχολήθηκε αρκετά ο Καρλ Γιούνγκ. Μολονότι οι συμπτώσεις σχετίζονται με αυτό που λέει η στατιστική «πείραμα τύχης», τελικά πιο πολύ ασχολούνται αντικείμενα που έχουν να κάνουν με παραψυχολογία και αναζήτηση μυστηρίου.
Ο «κοσμικός Φαρσέρ».
Σε κάποιο βιβλίο, που πραγματευόταν την τύχη και τις συμπτώσεις, είχα βρει αυτόν τον υπέροχο τίτλο-ορισμό. Φάρσες οι οποίες μπορεί να είναι πολύ ευχάριστες όπως το να κερδίσεις ένα τυχερό παιχνίδι το οποίο στο τζακ-ποτ του, δίνει κάτι…λίγα εκατομμύρια. Μήπως δεν είναι σύμπτωση να βρεις 5 ή 7 αριθμούς ενώ τα μπαλάκια τους επιβεβαιώνουν;
Βέβαια, μπορεί να είναι αρνητικές συμπτώσεις οι οποίες προκαλούν καταστροφές. Μια διαρροή εύφλεκτου υγρού σε χώρο 99,9% ασφαλή, θα βρει…τον τρόπο να συναντηθεί με το 0,1% και μετά, να απευχόμαστε τη συνέχεια. Ωραίο αυτό που είπε ο Θεόφιλος Γκωτιέ, «Η τύχη είναι το ψευδώνυμο του Θεού, όταν δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του», αλλά μην ξεχνάμε και άλλη μία ιδιοτροπία της τύχης και της σύμπτωσης. Μας είναι άγνωστες!
Δεν είναι ντόμινο…
Το αγαπημένο παιχνίδι των Ιαπώνων και πολλών άλλων ανθρώπων στον κόσμο, το ντόμινο, μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για τις συμπτώσεις αλλά όχι ταύτιση. Το ένα ενδεχόμενο, (κυβάκι) χτυπάει το άλλο, μέχρι το τελευταίο κυβάκι να χτυπήσει ένα ποτηράκι και εκείνο να ρίξει το νερό. Άρα, το πρώτο κυβάκι που αγγίξαμε, είναι υπεύθυνο για τη ροή του νερού…
Η μεγάλη διαφορά, είναι ότι το ντόμινο, το έχουμε φτιάξει εμείς. Έχουμε προεπιλέξει τα ενδεχόμενα και συνειδητά, ξέρουμε την πορεία που θα έχει το άγγιγμά μας στο πρώτο κυβάκι. Έχουμε φτιάξει ένα «τεχνητό πεπρωμένο». Ο κοσμικός Φρσέρ όμως, δεν προτιμά τα «σικέ» πράγματα…Δύο «άγνωστοι φίλοι» μεταξύ τους, ξεκινούν από διαφορετικά μέρη και στο τέλος συναντιούνται, χωρίς εμείς να ξέρουμε ούτε το χρόνο, ούτε τον τόπο συνάντησης αλλά επίσης, δεν ξέρουμε και αν οι ίδιοι οι φίλοι γνωρίζουν οτι θα συναντηθούν! Καλως ήρθαμε στις συμπτώσεις!!!
Παραδείγματα που κάνουν τις τρίχες μας… κάγκελα.
Ας περάσουμε στην πράξη! Τι κοινό έχει η Πόρσε και ο Τζέιμς Ντιν;
Το 1955, ο Τζέιμς Ντιν, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όταν η Πόρσε πήγαινε για διάλυση, ο άνθρωπος που τη μετέφερε έχασε τα δύο του πόδια επειδή η μηχανή, έπεσε από το αμάξωμα πάνω του. Κάποιος πλούσιος γιατρός, αγόρασε τη μηχανή της καταραμένης Πόρσε και την έβαλε στο δικό του αυτοκίνητο. Δυστυχώς, είχε το ίδιο τέλος με τον Ντιν. Το 1959 το αμάξι διαλύθηκε (λέγεται πως έγινε μυστηριωδώς αλλά μάλλον το διέλυσαν μηχανικοί και πέταξαν τη μηχανή…).
Κάποιος… Χένρι Ζίγκλαντ έμεινε στην ιστορία ως εξής: Κατά τη δεκαετία του 1880’, χώρισε από το δεσμό που είχε. Η κοπέλα αυτή, αυτοκτόνησε και έτσι ο αδερφός της θεώρησε υπάιτιο τον Ζίγκλαντ για αυτό το φρικτό γεγονός και αποπειράθηκε να εκδικηθεί πυροβολώντας τον. Η θεά τύχη, κάρφωσε τη σφαίρα σε ένα δέντρο και ο Ζίγκλαντ σώθηκε. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ζίγκλαντ επιχείρησε να κόψει αυτό το δέντρο χρησιμοποιώντας δυναμίτη. Η έκρηξη του δυναμίτη, εξοστράκισε την καρφωμένη εδώ και χρόνια σφαίρα, η οποία, βρήκε το κεφάλι του…Σκέτο σοκ.
Πόε και μυστήριο… γεννήθηκαν μαζί.
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, απασχολεί ακόμη και σήμερα τον κόσμο για το ταλέντο του. Πέραν αυτού, απασχολεί και για τη μυστήρια ζωή που είχε. Στην «Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ», ο Πόε εξιστορεί μια υπόθεση στην οποία 4 ναυαγοί επιζούν και η ανάγκη για τροφή τους οδηγεί σε κανιβαλισμό…Θύμα τους, ο ένας από τους τέσσερις, ο καμαρώτος, λεγόμενος Ρίτσαρντ Πάρκερ στο βιβλίο του Πόε. Το 1884, το πλοίο «Μινιονέτ», βυθίζεται και υπάρχουν 4 ναυαγοί. Ο ένας από αυτούς, ήταν καμαρώτος και βρέθηκε κατασπαραγμένος. Ήταν καμαρώτος και ονομαζόταν, Ρίτσαρντ Πάρκερ…Μην το ψάξεις με πιθανότητες, θα ζαλιστείς από το νούμερο…
Μωρό που έζησε… δυό φορές στο Ντητρόϊτ!
Στην πόλη που άλλοτε ήταν η ατμομηχανή της αμερικανικής βιομηχανίας, ένα μωρό γλίστρησε από την αγκαλιά της μητέρας του από ύψος και έπεσε πάνω στον Τζόζεφ Φίγκλοκ με αποτέλεσμα να μην πέσει στο έδαφος. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το ίδιο μωρό, γλίστρησε από τη μητέρα του και έπεσε πάνω στον Φίγκλοκ. Σώθηκε και αυτήν τη φορά.
Οι συμπτώσεις, διακρίνονται σε αρκετές κατηγορίες σύμφωνα με επιστήμονες που ασχολούνται με θετικές επιστήμες. Ωστόσο, αν έχεις δυνατή μνήμη και έχεις περιέργεια να δεις πράγματα που επαναλαμβάνονται, συμπίπτουν σε ορισμένο χρόνο ή τόπο, πρόσωπα που σου είναι άγνωστα και τα βλέπεις συνέχεια μέχρι κάπου αλλού να τα συναντήσεις και να γίνεις φίλος, οι επιστήμονες σου προτείνουν να κρατάς ημερολόγιο συμπτώσεων! Σαν τον Γιούνγκ! Προσοχή όμως, μην το παρακάνουμε όταν μπαίνουμε σε «σκοτεινούς χώρους».
0 comments
Δημοσίευση σχολίου