Διαχείριση της φτώχειας και όχι πραγματική ανακούφιση,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Διαχείριση της φτώχειας και όχι πραγματική ανακούφιση,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς εννοούν την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»
Από τον περασμένο Δεκέμβρη, «τρέχει» από την Περιφέρεια Αττικής το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους», με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε πει ότι «κανείς πολίτης δεν μπορεί να στερείται αυτού του βασικού κοινωνικού αγαθού, ειδικά σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης».

Στην εφαρμογή του, επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανακυκλώνει τη φτώχεια χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης κι από πάνω η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα, λόγω συσσωρευμένων χρεών. Το πρόγραμμα δεν προσφέρει καν ανακούφιση για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Αντίθετα, μεταθέτει ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα, όπως είναι αυτό της διακοπής του ρεύματος, μερικούς μήνες πιο πίσω.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπει τη χρηματοδότηση της πρώτης δόσης του διακανονισμού που κάνει ο οφειλέτης με τη ΔΕΗ, προκειμένου να του επανασυνδέσει το ρεύμα. Το ποσό της επιδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 360 ευρώ.

Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει ρυθμίσει το χρέος του στη ΔΕΗ, να έχει δεσμευθεί δηλαδή σε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του. Με άλλα λόγια, η ένταξη στο πρόγραμμα δε σημαίνει διαγραφή όλου ή μέρους του χρέους. Ούτε, όμως, εξασφαλίζει «ρεύμα για όλους», αφού μετά την επανασύνδεση, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το χρέος του στη ΔΕΗ. Αρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να του ξανακόψουν το ρεύμα, αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους του διακανονισμού.

Πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα
Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τους απλήρωτους λογαριασμούς και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε όλη την Αττική περίπου 150 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους» και έχουν εγκριθεί σχεδόν όλες. Οπως προέκυψε, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε αυτούς που ζουν στο σκοτάδι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την επανασύνδεση, αλλά σε εκείνα τα νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα και έκαναν από μόνα τους επανασύνδεση, ενέργεια που αντιμετωπίζεται σαν ρευματοκλοπή από τη ΔΕΗ.

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ανήκουν περίπου 10.000 με 12.000 νοικοκυριά στην περιφέρεια της Αττικής, μιλώντας πάντα για την πρώτη κατοικία. Η διοίκηση της Περιφέρειας ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, για να εντάξει και αυτή την κατηγορία στο πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους». Να σημειωθεί ότι τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 71 εκ. ευρώ για την περιφέρεια Αττικής και τα 150 εκ. πανελλαδικά. Στο σύνολο, από μεγάλους και μικρούς οφειλέτες, τα χρέη φτάνουν τα 2 δισ.

Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που ζητούνται από την Περιφέρεια είναι και η φορολογική δήλωση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι σε καμιά από τις μέχρι τώρα αιτήσεις δεν πάρθηκαν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις. Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ακόμη ότι με το ποσό που καλύπτει, δηλαδή τα 360 ευρώ, ουσιαστικά «προπληρώνει» το ρεύμα που καταναλώνει ένα λαϊκό νοικοκυριό «με λιτή διαβίωση» (360/12 = 30 ευρώ το μήνα).

Πού να βρεθούν λεφτά για ρύθμιση...
Ας δούμε, όμως, ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα στην πράξη και αν πραγματικά μπορεί έστω και να ανακουφίσει τα πιο φτωχά από τα λαϊκά νοικοκυριά: Στο Πέραμα, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 45%, μέχρι και χτες στις υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου είχαν κατατεθεί 50 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους».

Οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις φαίνεται δύσκολο να πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς πρόκειται για οικογένειες που είναι άνεργες ακόμα και δύο χρόνια, το χρέος τους στη ΔΕΗ έχει φτάσει ακόμα και στις 3.000 ευρώ και είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση να το ρυθμίσουν, όπως είναι η προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Μία από αυτές τις αιτήσεις ανήκει στην Σωτηρία Παλιάρου μητέρα δύο ανήλικων παιδιών που τα μεγαλώνει μόνη. Οπως η ίδια ανέφερε, οφείλει στη ΔΕΗ 1.600 ευρώ και δε γνωρίζει αν θα εγκριθεί η αίτησή της, γιατί είναι από αυτούς που, όταν η ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα, το επανασύνδεσαν μόνοι τους. Είχε ήδη κάνει μία ρύθμιση, στην οποία όμως δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει.

Ομως, ακόμα και αν εγκριθεί τελικά η αίτηση, «αύριο θα μου το ξανακόψουν, γιατί και πάλι δεν θα μπορώ να το πληρώσω, αφού είμαι άνεργη και δεν έχω δουλειά», όπως είπε η ίδια. «Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια. Μέχρι και το 2011 είχα δουλειά. Δούλευα σε κυλικείο στο κτίριο της ΔΕΗ. Εδώ και τρία χρόνια ζούμε παίρνοντας τρόφιμα από την Πρόνοια και με τη βοήθεια των γονιών μου»,λέει και συνεχίζει:

«Δεν ζητάω να μου χαρίσει κανένας τίποτα. Αυτό που θέλω είναι μόνιμη σταθερή δουλειά να μπορέσω να ζήσω με αξιοπρέπεια τα παιδιά μου και να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Οταν μου έκοψαν το ρεύμα, το επανασύνδεσα εντελώς μόνη μου. Δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά μου στο σκοτάδι τον 21ο αιώνα. Από την άλλη τα προγράμματα αυτά είναι κοροϊδία. Δεν μπορούν να λένε "ρεύμα για όλους" όταν αυτό που δίνουν είναι το πολύ 360 ευρώ και αυτό αν έχεις κάνει ρύθμιση. Οι άνεργοι όπως εγώ είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση πια να πληρώσουν ούτε μία δόση από το λογαριασμό. Εκτός αν επιλέξουμε να αφήσουμε νηστικά τα παιδιά μας για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ».

«Τι να πρωτοπληρώσω;» Η Νίκη Καραμανλή, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργη αυτή και ο σύζυγός της. Οπως ανέφερε, δούλεψε με τα γνωστά 5μηνα προγράμματα στην υπηρεσία της Πρόνοιας του Δήμου Περάματος. Τώρα, η οικογένειά της ζει με τα τρόφιμα που δίνει η Πρόνοια. Δεν έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, γιατί έχει έναν ανεξόφλητο λογαριασμό 200 ευρώ.

«Πρέπει να αφήσω ανεξόφλητους δύο ακόμα λογαριασμούς, να περιμένω να έρθει ο λογαριασμός που θα γράφει τη λέξη "διακοπή" και να κάνω ρύθμιση με τη ΔΕΗ, για να έχω τη δυνατότητα να ενταχθώ στο πρόγραμμα. Στο μεταξύ, χρωστάμε τρία νοίκια. Γιατί πρέπει να μας φτάσουν στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε ρεύμα, ούτε νοίκι; Και αν κάτι πρέπει να πληρώσω με το ψευτοεπίδομα της ανεργίας που παίρνω, τι να επιλέξω; Να πληρώσω τη δόση του ρεύματος, το νοίκι, τις ανάγκες των παιδιών τι; Και μετά σου λένε "ρεύμα για όλους"»...

rizospastis.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications