Σε παρουσίαση στο περιοδικό Archéologia του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης Antibes,
το οποίο στεγάζεται στο οχυρό του 17ου αιώνα (έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Vauban) που προστάτευε την πόλη από τη μεριά της θάλασσας, διαβάσαμε, μεταξύ άλλων, ότι το πιο χαρακτηριστικό αντικείμενο της ιστορίας της πόλης αυτής, κατά την άποψη του διευθυντή του μουσείου, Ερίκ Ντελαβάλ, είναι η κροκάλα του Τέρποντος.
Η επιγραφή αναφέρει το όνομα του αφιερωτή : ΤΕΡΠΩΝ ΕΙΜΙ ΘΕΑΣ ΘΕΡΑΠΩΝ ΣΕΜΝΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ...
Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη, λειασμένη από το νερό, μαύρη στενόμακρη κροκάλα από σερπεντίνη, που φέρει ελληνική επιγραφή. Η επιγραφή είναι μία από τις αρχαιότερες ελληνικές (μέσα του 5ου αι. π.Χ.)
που έχει βρεθεί στη Γαλλία. Ήταν ενσωματωμένη στον τοίχο του σπιτιού ενός ναυτικού, κι αυτός ήταν ο λόγος που για καιρό την θεωρούσαν «εισηγμένη», μέχρι που η πετρολογική ανάλυση έδειξε πως η πέτρα είναι ντόπια. Δυστυχώς ελάχιστα είναι γνωστά για την Αντίπολη, όνομα που αναφέρεται μόνο από τον 2ο αι. π.Χ.
Από το όνομα αυτό οι μελετητές συμπεραίνουν πως η ελληνική αποικία βρισκόταν απέναντι από μια ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση. Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι ελάχιστα και αποτελούνται από κεραμικά θραύσματα (αττικά και μασσαλιώτικα). Κανένα κτίσμα, κανένα μεγαλύτερο λείψανο των Φωκαέων αποίκων.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου