Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία της Ατλαντίδας, τη θρυλική βυθισμένη πόλη, όπως περιγράφεται από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα.
Μέχρι σήμερα, οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται ως προς το αν αυτή η ιστορία πρέπει να κατανοηθεί κυριολεκτικά ή λαμβάνεται απλώς σαν μια ιστορία ηθικής. Ανατολικά της ηπείρου της Ινδίας υπάρχει μια παρόμοια ιστορία, αν και ίσως είναι λιγότερη γνωστή σε σχέση με εκείνη της Ατλαντίδας.
Αυτή είναι η «χαμένη ήπειρος» της Lemuria, που συχνά συνδέεται με το μύθο της Kumari Kandam από τους ομιλούντες τη γλώσσα Ταμίλ.
Ο όρος Lemuria έχει τις ρίζες του στο τελευταίο μέρος του 19ου αιώνα.
Ο Άγγλος γεωλόγος Philip Sclaterπροβληματίστηκε από την παρουσία των απολιθωμάτων κερκοπίθηκου στη Μαδαγασκάρη και την Ινδία, αλλά όχι στην ηπειρωτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Έτσι, το 1864 στο άρθρο του με τίτλο «Τα Θηλαστικά της Μαδαγασκάρης», ο Sclater πρότεινε ότι η Μαδαγασκάρη και η Ινδία ήταν κάποτε μέρος μιας μεγαλύτερης ηπείρου και το όνομα αυτής της χαμένης ξηράς «Lemuria».
Η θεωρία του Sclater έγινε αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα κατά την περίοδο αυτή, όπως και η εξήγηση του τρόπου με τον οι λεμούριοι μπορεί να έχουν μεταναστεύσει από τη Μαδαγασκάρη στην Ινδία ή το αντίστροφο στην αρχαιότητα.
Με την εμφάνιση των σύγχρονων αντιλήψεων των ηπείρων και των τεκτονικών πλακών, όμως, η πρόταση Sclater για την βυθισμένη ήπειρο δεν ήταν πλέον αποδεκτή. Ωστόσο, η ιδέα της χαμένης ηπείρου αρνήθηκε να πεθάνει και κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Λεμούρια ήταν μια πραγματική ήπειρος που υπήρχε στο παρελθόν.
Μια τέτοια ομάδα είναι οι εθνικιστές Ταμίλ. Ο όρος Kumari Kandam εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα στο Kanda Puranam, την έκδοση των Ταμίλ του Skanda Puranam.
Ωστόσο, οι ιστορίες για την αρχαία γη που βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό έχουν καταγραφεί σε πολλά από τα προηγούμενα λογοτεχνικά έργα των Ταμίλ. Σύμφωνα με τις ιστορίες, υπήρξε ένα κομμάτι γης που κάποτε εξουσίαζαν οι βασιλιάδες Pandiyan και βυθίστηκε στη θάλασσα.
Όταν οι αφηγήσεις για την Lemuria έφτασαν στην αποικιακή Ινδία, η χώρα διένυε μια περίοδο κατά την οποία η λαογραφία είχε αρχίσει να διαπερνά στην ιστορική γνώση ως αληθινό γεγονός. Ως αποτέλεσμα, η Λεμουρία γρήγορα εξισώθηκε με την Kumari Kandam.
Η ιστορία της Kumari Kandam δεν θεωρείται ως απλά μια ιστορία, αλλά φαίνεται να είναι φορτωμένη με εθνικιστικά αισθήματα. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι βασιλιάδες Pandiyan της Kumari Kandam ήταν οι κυρίαρχοι του συνόλου της ινδικής ηπείρου και ότι ο πολιτισμός των Ταμίλ είναι ο παλαιότερος πολιτισμός στον κόσμο.
Όταν η Kumari Kandam βυθίστηκε, οι άνθρωποι της εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και ίδρυσαν διάφορους πολιτισμούς, ως εκ τούτου προκύπτει ο ισχυρισμός ότι η χαμένη ήπειρος ήταν επίσης η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Οπότε, πόση αλήθεια υπάρχει στην ιστορία της Kumari Kandam; Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας της Ινδίας, η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη κατά 100 μέτρα περίπου 14.500 χρόνια πριν και κατά 60 μέτρα περίπου 10.000 χρόνια πριν.
Ως εκ τούτου, είναι απολύτως πιθανό ότι υπήρχε κάποτε μια χερσαία γέφυρα που συνέδεε το νησί της Σρι Λάνκα με την ηπειρωτική Ινδία. Καθώς ο ρυθμός της θέρμανσης του πλανήτη αυξήθηκε μεταξύ 12.000 και 10.000 χρόνια πριν, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είχε ως αποτέλεσμα περιοδικές πλημμύρες.
Αυτό θα βύθισε προϊστορικούς οικισμούς που βρίσκονταν γύρω από τις χαμηλές παράκτιες περιοχές της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Οι ιστορίες αυτών των καταστροφικών γεγονότων μπορεί να έχουν μεταδοθεί προφορικά από τη μία γενιά στην άλλη και τελικά καταγράφηκαν ως η ιστορία της Kumari Kandam.
Ένα κομμάτι των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν την ύπαρξη της Kumari Kandam είναι η γέφυρα του Αδάμ (που ονομάζεται επίσης Γέφυρα του Ράμα), μια αλυσίδα από κομμάτια ασβεστόλιθου που αποτελείται από άμμο, λάσπη και μικρά βότσαλα που βρίσκεται στα Στενά Palk εκτείνεται 18 μίλια από την ηπειρωτική χώρα της Ινδία στη Σρι Λάνκα.
Πιστεύεται ότι αυτή η λωρίδα γης ήταν κάποτε ένα φυσικός σχηματισμός, ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι εικόνες που λαμβάνονται από το δορυφόρο της NASA απεικονίζουν αυτό το σχηματισμό της γης να είναι μια μεγάλη σπασμένη γέφυρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Η τοποθεσία της Γέφυρας του Αδάμ μεταξύ της Ινδίας και της Σρι Λάνκα
Η ύπαρξη μιας γέφυρας στη θέση αυτή υποστηρίζεται επίσης από ένα άλλο αρχαίο μύθο. Το έπος Ραμαγιάνα αφηγείται την ιστορία της Σίτα, της συζύγου του Ράμα, που ήταν αιχμάλωτη στο νησί Λάνκα. Ο Ράμα αναθέτει ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο να κατασκευάσει μια γέφυρα για να μεταφέρει τον στρατό του, αποτελούμενο από Vanara (πιθηκανθρώπους) πέρα από τον ωκεανό στο νησί Λάνκα.
Όπως με τους περισσότερους λεγόμενους μύθους, φαίνεται πιθανό ότι υπάρχει τουλάχιστον κάποια αλήθεια στους αρχαίους μύθους των Ταμίλ για την Kumari Kandam, αλλά ακριβώς πόση αλήθεια, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου