Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη μάστιγα του 21ου αιώνα, καθώς ευθύνονται για ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% του πληθυσμού, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υπέρταση, το φύλο και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες εμφάνισαν συσχέτιση των νοσημάτων αυτών και με την περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Βάση αυτών η περιοδοντική νόσος μπορεί να επιβαρύνει συστηματικά τον οργανισμό και συγκεκριμένα να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το ερώτημα όμως είναι με ποιο τρόπο η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο.
Η περιοδοντική νόσος είναι μία φλεγμονή που προκαλείται από συγκεκριμένα παθογόνα βακτήρια. Οι περιοδοντικοί θύλακοι αποτελούν ΄΄αποθήκες΄΄ αυτών των βακτηρίων. Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες και τα βακτήρια του περιοδοντικού ιστού μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσουν διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε τελευταίες μελέτες βακτήρια που βρέθηκαν να ΄΄αποικίζουν¨ περιοδοντικούς θυλάκους, βρέθηκαν παράλληλα και στις αθηρωματικές πλάκες των αγγείων.
Με απλά λόγια, τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν στο σχηματισμό θρόμβων, με αποτέλεσμα τη στένωση και απόφραξη των αγγείων. Παράλληλα η χρόνια φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών. Οι τελευταίες είναι ουσιαστικά κύστεις που μεγάλωσαν μέσα στις αρτηρίες εξαιτίας φλεγμονής.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα εργαστηριακών και επιδημιολογικών μελετών φαίνεται ότι όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο. Συστηματικά νοσήματα τα οποία μπορούν να επηρεαστούν από την περιοδοντική νόσο είναι εκτός από τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού, η νεφρική ανεπάρκεια η οστεοπόρωση, καθώς επίσης και οι πρόωροι τοκετοί.
Γι αυτούς τους λόγους, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση τόσο της ουλίτιδας, όσο και της περιοδοντίτιδας. Αυτό επιβάλλεται ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Με συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο καθαρισμό (ή ριζική απόξεση σε περίπτωση περιοδοντίτιδας) σε χρονικά διαστήματα που θα κρίνει ο θεράπων οδοντίατρος, ανάλογα με τη βαρύτητα του εκάστοτε περιστατικού, καθώς επίσης και με τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή του ασθενούς στο σπίτι. Αυτή επιβάλλει καθημερινό βούρτσισμα (πρωί και βράδυ) και χρήση οδοντικού νήματος ή των μεσοδοντίων.
Άρα έχοντας ένα υγιές στόμα εξασφαλίζουμε και μία γερή καρδιά!
Πηγή: boro.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου