Στο υψηλότερο βάθρο της παγκόσμιας ιστορίας οι αρχαίοι Μακεδόνες!

Πρόσφατο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, με αφορμή τις ανακαλύψεις της ανασκαφής του τάφου της Αμφίπολης, αναφέρεται στον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οι Μακεδόνες αναρριχήθηκαν στο ψηλότερο βάθρο της παγκόσμιας ιστορίας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχαίοι Μακεδόνες υπήρξαν οι απόλυτοι “πολιτικοί αναρριχητές” της αρχαιότητας, καθώς μέσα σε μια γενιά αναδύθηκαν από το περιθώριο της αρχαίας ιστορίας, και από τις βόρειες εσχατιές της Ελληνικής χερσονήσου κατάφεραν να εξουσιάσουν το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου.

Κατά την αναρρίχηση τους στην παγκόσμια εξουσία, οι Μακεδόνες, ιδίως μετά το λουτρό αίματος που ακολούθησε τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έθεσαν το όριο και το πλαίσιο εντός του οποίου θα εκδηλώνονταν ιστορικά οι εξουσιαστικές φιλοδοξίες και η ίντριγκα του πολιτικού παρασκηνίου, με μια υπερβολή που μόνο η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία θα ξεπερνούσε.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης έχουν αναζωπυρώσει το διεθνές ενδιαφέρον για τους Μακεδόνες και οι εικασίες σχετικά με τη ταυτότητα του νεκρού του τάφου δίνουν και παίρνουν ανάμεσα σε ιστορικούς και αρχαιολόγους.

Ανάμεσα σε άλλες υποθέσεις έχουν αναφερθεί τα ονόματα της Ολυμπίας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της γυναίκας του Ρωξάνης, και του Νεάρχου, Μακεδόνα στρατηγού γηγενή της Αμφίπολης και στενού συνεργάτη του Αλέξανδρου. Το άρθρο αναφέρεται επίσης στις ανακαλύψεις του τάφου του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φιλίππου στην Βεργίνα και στο ανάκτορο του.

Το άρθρο καταλήγει ότι τα στρατιωτικά και πολιτικά επιτεύγματα του νεαρού Αλέξανδρου δεν οφείλονται μόνο στην πρωτοποριακή για την εποχή στρατιωτική διάταξη της Μακεδονικής Φάλαγγας, ούτε στο μεγάλο ταλέντο του Μακεδόνα στρατηλάτη να διαλέγει αυτός τα πεδία των μαχών, αλλά στο χάρισμα του Αλέξανδρου να διατηρεί την συνοχή των κατακτήσεων του μέσω μια χαρισματικής και ανεχτικής προσέγγισης των λαών, που τον υποδέχονταν σαν απελευθερωτή από τον βαρύ Περσικό ζυγό.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications