Νέα γενιά χάι-τεκ αεροπλάνων υπόσχεται να «αναστήσει» τα υπερηχητικά ταξίδια

Πολλοί πίστεψαν ότι τα υπερηχητικά αεροπλάνα έκλεισαν - κάπως άδοξα - τον κύκλο τους το 2003, όταν το γαλλοβρετανικό Concorde έκανε την τελευταία του πτήση.

Μάλλον, όμως, βιάστηκαν: μια νέα γενιά υπερ-ταχύτατων αεροσκαφών, ικανών να πετούν πάνω από 1.200 μίλια/ώρα και, ενδεχομένως, να χρησιμοποιούνται σε επιβατικές πτήσεις, αναμένεται να δώσει νέα ζωή στα υπερατλαντικά ταξίδια.

Η παγκόσμια βιομηχανία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου (ή μάλλον... αέρα) για να δημιουργήσει υπερταχύτατα υπερηχητικά τζετ, τα οποία θα κάνουν τις πτήσεις μας απόλαυση και, το κυριότερο, θα μας μεταφέρουν στον προορισμό μας σε χρόνο αισθητά μειωμένο σε σχέση με σήμερα.

Εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Aerion βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής χάι-τεκ αεροπλάνων τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τη διάρκεια των πτήσεων στο μισό.

Αν όλα πάνε καλά, οι ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να πετούν με αυτά τα αεροπλάνα από το 2025.
Η Aerion, μια αμερικανική εταιρεία που αυτόν τον καιρό επικεντρώνεται στην κατασκευή ενός υπερηχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το AS2, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο αεροπλάνο του είδους.

Ωστόσο, ανάλογη φιλοδοξία (και στόχο) έχει και η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει το αεροπλάνο Ν+2 χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία.

Και οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά με τη NASA για να φέρουν εις πέρας τα εγχειρήματά τους.
Τα δύο αεροπλάνα θα μπορούν να αναπτύξουν ελαφρώς μικρότερη ταχύτητα από ό,τι το Concorde, το οποίο πετούσε με ταχύτητα δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Concorde, τα νέα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να πετούν πάνω από πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές. Τα Concorde έκαναν μόνο υπερατλαντικά ταξίδια, επειδή ήταν τόσο θορυβώδη ώστε οι ρυθμιστικές Αρχές δεν τους επέτρεπαν να πετούν πουθενά αλλού.

Τα αεροπλάνα θα είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα. Το Aerion θα μπορεί να πετάξει γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να καταναλώνει πολλά καύσιμα, ενώ το AS2 θα μπορεί να πετάξει μεταξύ Λονδίνου και Σιάτλ χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.

Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειάζεται να επιβραδύνει όταν θα φτάνει στις ΗΠΑ. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να μπουν στην αγορά των υπερηχητικών ταξιδιών είναι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του απίστευτα δυνατού θορύβου αυτών των αεροσκαφών.

Για να το καταφέρουν, προσπαθούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες που θα κάνουν τα υπερηχητικά αεροπλάνα αθόρυβα (ή σχεδόν αθόρυβα). Μέχρι τότε, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν είναι να μειώσουν τις... καθυστερήσεις αναχώρησης των πτήσεων. (tanea)

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications