Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία έχουν εισέρθει νε νέο επίπεδο σχέσεων, αυτό της ωμής «επίδειξης δύναμης» με παραστάσεις και των δύο υπερδυνάμεων ειδικά τους τελευταίους μήνες. Η επίδειξη όμως αυτήν την φορά της ρωσικής αρκούδας «τρόμαξε» όλη την Ευρώπη, που κατενόησε ότι βρίσκεται στο μέσο μιας αντιπαράθεσης δύο μεγάλων «θηρίων».
Συγκεκριμένα τα νατοϊκά ραντάρ σε Πολωνία και Γερμανία ,Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, και Μεσόγειο, ανίχνευσαν εντελώς αιφνιδιαστικά, τέσσερις ομάδες ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, 29 τον αριθμό, της αποκαλούμενης στρατηγικής αεροπορίας, να εκτελούν πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, την Βόρεια Θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Μαύρη Θάλασσα έως την Μεσόγειο, στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2014, αναφέραμε πρώτοι στο Pentapostagma.gr.
Αυτές οι ευμεγέθεις ρωσικές αεροπορικές παρουσίες, αντιπροσωπεύουν ένα ασυνήθιστο μεγάλο επίπεδο στρατιωτικής δραστηριότητας πάνω τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ(atlanticcouncil.org).
Η Ρωσία πάντα ανησυχεί το ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι ήταν σε συναγερμό μετά την «έντονη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στους αιθέρες της Ευρώπης. ».
Έτσι από όλες τις χαρακτηριζόμενες νατοϊκές βάσεις σε Βρετανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Τουρκία, απογειώθηκαν κατά βάση μαχητικά αεροσκάφη κρούσεως τύπου F-16, για να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τους ρωσικούς σχηματισμούς COMAO.
Το ζήτημα είναι ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 Bear, αφού «περιδιάβηκαν» τους ουρανούς της βόρειας Ευρώπης «κατέβηκαν» στην συνέχεια σε Ισπανία και Πορτογαλία, και από εκεί αφού πήραν πορεία, εισήλθαν μετά από μικρή «εμπλοκή» με βρετανικά Tornado, στο Γιβραλτάρ και στην Μεσόγειο θάλασσα. Προορισμός τους ήταν το Κάιρο . Βέβαια πέρασαν «δίπλα» από την αμερικανική βάση της Σούδας, πετώντας σε διεθνές εναέριο χώρο, για πρώτη φορά όμως στην περιοχή από την δεκαετία του 1960.
Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ, ήρθε από τα επίσημα χείλη ανώτατων αξιωματικών και έλεγε ότι, «οι ρώσοι αυτό που θέλουν είναι απλά να τεστάρουν την άμυνά μας».
Σύμφωνα με την επίσημη πάντα ανακοίνωση του ΝΑΤΟ , ρωσικά βομβαρδιστικά και αεροσκάφη δεν υπέβαλαν σχέδιο πτήσης, δεν είχαν καμιά επαφή με τις αρχές της πολιτικής αεροπορίας, και δεν επικοινώνησαν με κανέναν, κάτι που « αποτελεί έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.»
Αυτή είναι η μία πτυχή της όλης επιχείρησης «επίδειξης δύναμης « του Κρεμλίνου. Σκοπός του ήταν να αποδείξει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι, η Ρωσία πλέον έχει βγει από το « καβούκι» της και να ξαναεμφανίζεται ως υπερδύναμη και παγκόσμιος παίκτης, στις διεθνείς εξελίξεις. Ουδείς πλέον δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό.
Κατέδειξε στο ΝΑΤΟ και στο πλέγμα βάσεων που έχει εγκαταστήσει στην Ευρώπη, ότι η ρωσική αεροπορία δύναται με τα αεροσκάφη που διαθέτει τώρα, και τα οποία έχουν στην «πλάτη τους αρκετά χρόνια , να πλήξει καίρια όποιον στόχο επιθυμεί, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Οι νέοι πύραυλοι τύπου κρούζ με βεληνεκές άνω των 10.000 χλμ που διαθέτουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά τα καθιστούν « εναέριες οπλικές πλατφόρμες» , που εκτοξεύουν κάθε είδους πύραυλο. Επίσης οι μεγάλοι αριθμοί των νεότευκτων μαχητικών αεροσκαφών της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, σε συνάρτηση με το νέο 5ης γενιάς υπερηχητικό αεροσκάφος Τ-50, καθιστούν την ρωσική εναέρια πολεμική μηχανή « τρομερό αντίπαλο».
Οι στόχοι του Κρεμλίνου είχαν και πολιτικές διαστάσεις εκτός από τις στρατιωτικές . Τα μηνύματα είχαν ως αποδέκτη το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, κάι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο λόγος έχει να κάνει με την προσπάθεια της ΕΕ να μπλοκάρει πάση θυσία το σχέδιο κατασκευής του αγωγού « South Stream», και τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας.
Επίσης η μετάβαση στο Κάιρο ρωσικών βομβαρδιστικών , σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα freebeacon.com είχε διττή αποστολή. Ο Β. Πούτιν και ο αιγύπτιος στρατάρχης Αλ –Σίσις έχουν αναπτύξει μια σχέση προσωπική και φιλική , κάτι που συνηθίζει ο ρώσος Πρόεδρος. Και οι δύο ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στις χώρες τους, πριν ανέλθουν τα σκαλοπάτια της επιτυχίας στον πολιτικό βίο. Η Αίγυπτος μετά την ρωσική απόφαση θα προμηθευτεί ρωσικά όπλα αιχμής συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών 4ης γενιάς , αρμάτων μάχης , Κορβετών, κά. Η θέση των ΗΠΑ στην χώρα των φαραώ υπό την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον επισφαλής.
Επίσης το Κρεμλίνο με την άφιξη των αεροσκαφών του στην Αίγυπτο , έστειλε μήνυμα εκ νέου στο Λονδίνο για τις βάσεις του στην Κύπρο. Οι βρετανοί παρακολουθούσαν όλο το διάστημα που πραγματοποιούσε ασκήσεις ο ρωσικός στολίσκος στην Κύπρο, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν βρετανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη Dragon-2 απογειωνόντουσαν από την βάση της Δεκέλειας για αποστολές πάνω από την Συρία, κάτι που έχει ενοχλήσει σφόδρα τους Ρώσους. Οι βάσεις των βρετανών στην Κύπρο είναι στοχοποιημένες από την ρωσική αεροπορία, αλλά και από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι στις βρετανικές βάσεις κατά την διάρκεια της ρωσικής ναυτικής άσκησης , το Ρωσικό καταδρομικό Moskva «κλείδωσε» στα ραντάρ του, «κτυπώντας» με εικονικό καταιγισμό πυραύλων τις βάσεις αυτές.
Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες φήμες για διενέργεια ηλεκτρονικού πολέμου των ρώσων στους άγγλους, ως αντίποινα για την στάση τους όλο αυτό το διάστημα του πολέμου στην Συρία.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πιθανόν, διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες, και νέκρωσαν τα ραντάρ από τις ηλεκτρονικές παρεμβολές στις βρετανικές βάσεις για κάποιο χρονικό διάστημα. Όπως και να έχει όπου υπάρχει «φωτιά» συνήθως υπάρχει και καπνός.
Τελευταίο αφήνουμε ένα μήνυμα που έστειλε το Κρεμλίνο στον Ερντογάν και τα σχέδια του με τον αγγλοολανδικό κολοσσό Shell. «Στην ανατολική Μεσόγειο και στα τεράστια κοιτάσματα σε Κύπρο, Λίβανο και Ισραήλ , πρώτο λόγο έχουν οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες». Αυτό ήταν το κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο «ήρθε» μετά από σειρά δηλώσεων της ρωσικής κυβέρνησης για την Κύπρο, και την τουρκική προκλητικότητα.
Η Ρωσία προσπαθεί να επιδείξει σε ΝΑΤΟ , ΕΕ , «φίλους» και «εχθρούς» ότι αποτελεί πλέον υπερδύναμη , που επιθυμεί τα «δικά της κεκτημένα» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει διαμοιρασθεί και πάλι στα δύο , με την Ευρώπη να αποτελεί και πάλι το πεδίο αντιπαράθεσης των δύο αυτών συνασπισμών. Στο μέσον αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκεται και η χώρα μας και η Κύπρος. Ο πλανήτης μετά την Γιάλτα το 1945 ξαναμοιράζεται, και στο παιχνίδι έχουν εισέρθει πλέον και οι Κινέζοι.
pentapostagma.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου