Τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν το "σύστημα GPS" του ανθρώπινου εγκεφάλου, μοιράζονται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, όπως ανακοίνωσε... η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
Πρόκειται, για τον Αγγλο-αμερικανό καθηγητή Τζον Ο'Κιφ και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ, οι οποίοι ανακάλυψαν πώς ο εγκέφαλος ξέρει πού βρισκόμαστε και είναι σε θέση να μας οδηγήσει από το ένα μέρος στο άλλο.
Τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν την επιστήμη να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους.
"Οι ανακαλύψεις έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχολεί φιλοσόφους και επιστήμονες για αιώνες," σχολίασε η επιτροή Νόμπελ.
Ο καθηγητής Ο'Κιφ, από το University College του Λονδίνου, ανακάλυψε το πρώτο μέρος του εσωτερικού συστήματος εντοπισμού του εγκεφάλου το 1971. Έδειξε ότι ένα σύνολο νευρικών κυττάρων ενεργοποιείται κάθε φορά που ένας αρουραίος βρισκόταν σε ένα συγκεκριμένο μέρος ενός δωματίου και ένα διαφορετικό σύνολο κυττάρων ενεργοποιούνταν όταν ο αρουραίος μετακινούνταν σε ένα διαφορετικό σημείο. Με βάση τις παρατηρήσεις του, ο Ο'Κιφ υποστήριξε ότι αυτά τα κύτταρα, που βρίσκονται στον ιππόκαμπο, σχηματίζουν έναν χάρτη στο εσωτερικό του εγκεφάλου.
Το 2005, το ζεύγος Μέι-Μπριτ και Έντβαρντ Μόζερ, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ, ανακάλυψε ένα διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου που λειτουργεί περισσότερο σαν ένας ναυτικός χάρτης. Πρόκειται για ένα "πλέγμα" κυττάτων που λειτουργεί όπως οι γραμμές του γεωγραφικού μήκους και πλάτους, βοηθώντας τον εγκέφαλο για να υπολογίσει την απόσταση και την πλοήγηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ, ο συνδυασμός των παραπάνω συστημάτων κυττάρων "αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα εντοπισμού θέσης, ένα εσωτερικό GPS, στον εγκέφαλο", το οποίο επηρεάζεται σε διάφορες διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το Νόμπελ Ιατρικής συνοδεύεται από το ποσό των 8 εκατ. κορόνων (880.000 ευρώ) είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που απονέμεται κάθε χρονιά.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου