Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον πυρετό

Όταν εμφανιστεί πυρετός, το πιο πιθανό είναι ότι το σώμα πολεμάει με όλες του τις δυνάμεις κάποια λοίμωξη, δηλαδή την παρουσία μιας αποικίας μικροβίων (βακτήρια, μύκητες, ιοί, παράσιτα) που έχει προκαλέσει φλεγμονή. Οπότε, θα σκεφτείς, η άμεση αντιμετώπιση είναι η λήψη αντιπυρετικού φαρμάκου.

Όχι πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αφήνουμε τον οργανισμό να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει, ενώ σε άλλες απαιτείται άμεσα ιατρική βοήθεια. Η ειδική παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί τι σημαίνει η εμφάνιση πυρετού σε μια λοίμωξη, πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε, καθώς και ποιοι οργανισμοί (δυστυχώς) δεν μπορούν να αμυνθούν στα μικρόβια ανεβάζοντας πυρετό.

Οι τρεις φάσεις της άμυνας

Μόλις ένα μικρόβιο κάνει την επίθεσή του στο σώμα, ένας φυσιολογικός οργανισμός με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιεί αμέσως τρεις φάσεις άμυνας, όπως θα έκανε και ένας πραγματικός στρατός. Με άλλα λόγια, επιστρατεύει όσα όπλα διαθέτει για να αναχαιτίσει τον εχθρό.

Πρώτη φάση: Απώθηση του εχθρού

Η πρώτη γραμμή άμυνας αναλαμβάνει να εμποδίσει τα βλαπτικά μικρόβια να διεισδύσουν στο σώμα. Αυτό γίνεται με ποικίλους μηχανισμούς, όπως η κινητοποίηση των κροσσών (τριχίδια) της μύτης για την απομάκρυνση των λοιμογόνων μικροβίων, η έκκριση τοξικών ουσιών από επιφανειακά κύτταρα και η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας που δρουν προστατευτικά Δηλαδή σημαντικό ρόλο παίζουν σε αυτή τη φάση της άμυνας οι φυσικοί φραγμοί – π.χ δέρμα, βλεννογόνοι – και δεν παρουσιάζεται πυρετός.

Δεύτερη φάση: Γενικός συναγερμός

Αν η πρώτη γραμμή άμυνας αποδειχτεί ανεπαρκής, το μικρόβιο καταφέρνει να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα του σώματος, οπότε επιστρατεύονται αμυντικά κύτταρα που βρίσκονται στους ιστούς (π.χ. μακροφάγα κύτταρα) είτε κυκλοφορούν στο αίμα (λευκά αιμοσφαίρια). Σε αυτή τη φάση συχνά εκλύονται πυρετογόνες ουσίες και παράγοντες φλεγμονής δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο (στον υποθάλαμο, τον βιολογικό μας θερμοστάτη) να ξεκινήσει να ανεβάζει ελαφρά τη θερμοκρασία του σώματος.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications