Το Ιράν ετοιμάζεται για ναυμαχία στον Περσικό Κόλπο

Προφανώς το Ιράν ετοιμάζεται για μια ναυμαχία στον Περσικό Κόλπο.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα στην περιοχή αντιμετωπίζονται ως απειλή.
Η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επιτεθεί στα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

βαλλιστικός πύραυλος Khalij Fars κατά-πλοίων του Ιράν (οπλικό σύστημα κατηγορίας AShBM) – ένα όπλο που θα μπορούσε να μετατοπίσει την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή του Κόλπου – παραδίδεται σε επιχειρησιακές μονάδες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πενταγώνου των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Κογκρέσο, σε σχέση πάντα με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία επικαλείται η αναλυτική εταιρεία IHS Jane’s.

«Η Τεχεράνη εξοπλίζεται ήσυχα με όλο και πιο θανατηφόρα συμμετρικά και ασύμμετρα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιο προηγμένων ναυτικών ναρκών, μικρά αλλά ικανά υποβρύχια, παράκτια πυραυλικά συγκροτήματα βλημάτων κρουζ, επιθετικά σκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους κατά-πλοίων», αναφέρεται στην αποχαρακτηρισμένη περίληψη της έκθεσης.

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση των ιρανικών ισχυρισμών ότι οι βαλλιστικοί πυραύλοι κατά-πλοίων είναι σε υπηρεσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω σχετικά με την έκθεση, η οποία υποβλήθηκε στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

Ο πύραυλος Khalij Fars είναι μια έκδοση του τακτικού βαλλιστικού πυραύλου Fateh-110 με ένα ηλεκτρο-οπτικό (ΕΟ) αιθητήρα που επιτρέπει την ανάγνωση της υπέρυθρης υπογραφής ενός πλοίου κατά την διάρκεια της πτήσης στην τελική φάση. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι ο πύραυλος έχει το ίδιο εύρος από 300 χιλιόμετρα και 650 κιλών κεφαλή, όπως οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Fateh-110.

Ο αντιναύαρχος James Syring, ο διευθυντής του Οργανισμού Βαλλιστικής Άμυνας των ΗΠΑ, στην δήλωσή του για μία υποεπιτροπή του Κογκρέσου τον Ιούνιο, ανέφερε: «Αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος έχει βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, το οποίο σημαίνει ότι είναι σε θέση να απειλεί την θαλάσσια δραστηριότητα σε όλο τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος έχει δοκιμαστεί, αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το αν ήταν λειτουργικός.

Ο πύραυλος Khalij Fars θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τα ιρανικά συμβατικά βλήματα κατά-πλοίων, λόγω της σημαντικά υψηλότερης ταχύτητάς του (λέγεται ότι είναι Mach 3) και της παραβολικής τροχιάς.

Ο πύραυλος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2011, όταν το Ιράν κυκλοφόρησε πλάνα που έδειχναν ένα πλήγμα κατά ενός μη κινούμνεου πλοίου. Μια δεύτερη δοκιμή αναφέρεται για τον Ιούλιο του 2012, όταν ιρανική τηλεόραση έδειξε επίσης πλάνα του πυραύλου σε πτητικές δοκιμές.

Ενώ τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί από το Φεβρουάριο του 2011 στα αποκαλυπτήρια του πυραύλου, η μαζική παραγωγή πρέπει να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, όπως το Υπουργείο Άμυνας διοργάνωσε μια τελετή παράδοσης των πρώτων πυραύλων.

Οι οκτώ Khalij Fars που εμφανίζονται στην τελετή, στην άκρη της μύτης τους καλύπτοναι από ένα προστατευτικό κάλυμμα, γεγονός που καθιστά αδύνατο να διακριθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές από τον Fateh-110, για τον οποίο λέγεται ότι βασίζεται στον κινεζικό DF-11A.

Δυτικοί κορυφαίοι αναλυτές ήταν προηγουμένως επιφυλακτικοί με το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων κατά-πλοίων. Το Ιράν ενδιαφέρεται από καιρό για βαλλιστικούς πυραύλους κατά-πλοίων, αφού απέκτησε λιγότερο εξελιγμένα βλήματα κατά-πλοίων με βάση τα κινεζικά σχέδια, τουλάχιστον από τις αρχές του 1990, σύμφωνα με μια έκθεση από το Royal United Services Institute.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στις 14 Αυγούστου, αναφέρει: «Οι ειδικοί αισθάνονται … το Ιράν έχει μικρή ή καμία επιχειρησιακή ικανότητα να χρησιμοποιεί τον Khalij Fars … ή οποιονδήποτε βαλλιστικό πύραυλο ή μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο σε [ρόλο] κατά-πλοίων».

Η έκθεση του CSIS ανέφερε ότι το Ιράν δεν έχει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να προσκτήσει και να παρακολουθήσει στόχους πέρα από τον ορίζοντα, έτσι ώστε το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου να μπορούσε να προγραμματιστεί και στη συνέχεια να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να βρει το τον στόχο στην τελική φάση της.

Ωστόσο, η ίδια έκθεση επίσης ανέφερε: «Το Ιράν δυνητικά θα μπορούσε να μεταβάλει την περιφερειακή ναυτική ισορροπία, αν ποτέ φθάσει σε τέτοιο επίπεδο πολυπλοκότητας στην καθοδήγηση, το εύρος, την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πράξεων».

Πως ακριβώς θα μπορούσε να βυθιστεί ένα αεροπλανοφόρο, παρουσιάζεται στα γραφικά που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Χεζμπολάχ. Εκεί παρουσιάζεται μια επίθεση σε ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Kahlij Fars και άλλους πυραύλους από το ιρανικό οπλοστάσιο.

fox2magazine.net

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications