Βρέθηκε θαμμένη σε έναν ομαδικό τάφο στη Βενετία με ένα τούβλο στο στόμα. Ο πανικός όσων την έθαψαν ήταν τόσο μεγάλος που της έχωσαν με τόση δύναμη το τούβλο, ώστε της έσπασαν μερικά από τα δόντια. Και ίσως δικαιολογημένος καθώς τη θεωρούσαν βαμπίρ.
Όμως έναν χρόνο μετά την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση για το εύρημα και τέσσερα μετά την ανακάλυψή του, οι ειδικοί αποκαλύπτουν όχι μόνο την ταυτότητα της γυναίκας που προκαλούσε τον τρόμο πριν από 500 χρόνια στους Βενετούς και τις διατροφικές της συνήθειες, αλλά και το πρόσωπό της σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του «Νational Geographic».
Πρόκειται λοιπόν για γυναίκα ευρωπαϊκής καταγωγής που πέθανε σε ηλικία 61 έως 71 ετών, όπως έδειξαν οι αναλύσεις γενετικού υλικού, οι ακτίνες Χ και οι ιατροδικαστικές εξετάσεις. Όσο για τη διατροφή της; Ζούσε κυρίως με λαχανικά και σιτηρά, ένδειξη πως η διατροφή της ήταν φτωχή και κατά συνέπεια ανήκε στον χαμηλού οικονομικού επιπέδου πληθυσμό.
Όσο για το πρόσωπό της;
Επιστρατεύτηκαν τρισδιάστατες τεχνικές που προσέθεσαν μύες στο πρόσωπο της γυναίκας και βοήθησαν στην ανάπλαση της φυσιογνωμίας της. Και απέδειξαν πως επρόκειτο για μάλλον μια συμπαθητική ηλικιωμένη γυναίκα της εποχής με μεγάλο μέτωπο και ελαφρώς γαμψή μύτη.
Ποια ήταν όμως και γιατί είχε τέτοια τύχη μετά τον θάνατό της; «Υπάρχουν σελίδες της Ιστορίας που πρέπει να ξαναγραφούν και που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς άρχισε ο μύθος των βαμπίρ», εξηγεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Ματέο Μπορίνι, που ανακάλυψε τον σκελετό σε μαζικό τάφο στο νησάκι Λατσαρέτο Νουόβο όταν μια επιδημία πανώλης σάρωσε τη Βενετία το 1576. Και υποστηρίζει πως πρόκειται για τον πρώτο σκελετό «βρικόλακα» που εξετάζεται από ανθρωπολόγους.
Η γυναίκα, λοιπόν, μπορεί να μην ήταν ένα ακόμη θύμα της πανώλης, αλλά ίσως τη θεωρούσαν μάγισσα, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας της εποχής δεν ξεπερνούσε τα 40 χρόνια και πως πολλές από τις 60.000 γυναίκες που εκτελέστηκαν ως μάγισσες μέσα σε έναν αιώνα (1550-1560) ήταν στην πλειονότητά τους ηλικιωμένες γυναίκες, φτωχές, μοναχικές, αδύναμες και δυστυχισμένες και κατά συνέπεια περισσότερο επιρρεπείς στις υποσχέσεις του διαβόλου.
Όσο για τον ρόλο του τούβλου, οι επιστήμονες εξηγούν πως οι νεκροθάφτες παρασύρονταν από ένα υγρό που μοιάζει με αίμα, εκκρίνεται από το στομάχι και βγαίνει από τη μύτη ή το στόμα και πίστευαν πως επρόκειτο για αιμορραγία που είχε προκαλέσει ο βρικόλακας στα θύματά του.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου