Κίνα, πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων

Η Κίνα έγινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μεγάλων συμβατικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τις διεθνείς μεταβιβάσεις όπλων, όπως δημοσιεύονται από το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων εξαγωγέων όπλων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Συνολικά, ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων μεγάλων συμβατικών όπλων αυξήθηκε κατά 17% στο διάστημα 2003-2007 και 2008-2012.

Οι πέντε μεγαλύτεροι προμηθευτές μεγάλων συμβατικών όπλων στη διάρκεια της πενταετίας 2008-2012 ήταν οι ΗΠΑ (με το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων), η Ρωσία (26%), η Γερμανία (7%), η Γαλλία (6%) και η Κίνα (5%).
Είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν στην πρώτη πεντάδα, τουλάχιστον από το 1950, που είναι το πρώτο έτος που το SIPRI ξεκίνησε να καταγράφει τα στοιχεία.

Η μετατόπιση της Κίνας στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο όγκος των κινεζικών εξαγωγών των μεγάλων συμβατικών όπλων, αυξήθηκε κατά 162% στο διάστημα 2003-2007 καιι 2008-2012, και το μερίδιο του όγκου των διεθνών εξαγωγών όπλων αυξήθηκε 2%-5%.
«Η άνοδος της Κίνας αποδίδεται κυρίως στις μεγάλες αγορές όπλων από το Πακιστάν», δήλωσε ο Δρ. Paul Holtom, διευθυντής του τμήματος εξοπλιστικών προγραμμάτων του SIPRI. «Ωστόσο, ένας αριθμός πρόσφατων συμφωνιών αποδεικνύει ότι η Κίνα καθιερώνεται ως ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων προς έναν αυξημένο αριθμό σημαντικών κρατών.

Στην περίοδο 2008-2012 η Ασία και η Ωκεανία αντιστοιχούσαν περίπου στο ήμισυ (47%) των παγκόσμιων εισαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων.
Οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς συμβατικών όπλων παγκοσμίως –Ινδία (12% των παγκόσμιων εισαγωγών), Κίνα (6%), Πακιστάν (5%), Νότια Κορέα (5%), και Σιγκαπούρη (4%) – ήταν όλες στην Ασία.

Πολλές χώρες στην Ασία και την Ωκεανία έχουν παραγγείλει τα τελευταία χρόνια ή έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποκτήσουν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα υποστήριξης, που θα τις δώσει τη δυνατότητα να προβάλλουν την ισχύ τους πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Το περασμένο έτος, είδαμε κυρίως την παράδοση ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου από τη Ρωσία στην Ινδία και την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αεροπλανοφόρου της Κίνας, Liaoning.

Άλλοι περιφερειακοί παίχτες επιδιώκουν να καθιερώσουν ή να ενισχύσουν τους στόλους των υποβρυχίων,
συμπεριλαμβάνοντας αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας, οι οποίες επίσης απέκτησαν μεγαλύτερης επιφάνειας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια εποχή που αυξάνονται οι εντάσεις σχετικά με τις εδαφικές διαφορές στις θάλασσες της ανατολικής και νότιας Κίνας.

Η λιτότητα πλήττει τις αγορές όπλων
Οι παραδόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες υποχώρησαν κατά 20% στο διάστημα μεταξύ 2003-2007 και 2008-2012.
Τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνονται πρόθυμα να εγκαταλείψουν ή να μειώσουν τα σχέδιά τους για εισαγωγές όπλων.
Στη διάρκεια του 2012 οι Ιταλία και Ολλανδία μείωσαν τις παραγγελίες για τα F-35 μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, ενώ οι Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία εγκατέλειψαν τα σχέδια για νέα μαχητικά αεροσκάφη, έναντι μεταχειρισμένων.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν επίσης να εξάγουν τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη που δεν μπορούν πλέον να συντηρούν.
Για παράδειγμα, η Πορτογαλία αναζητά αγοραστές για το νέο στόλο των F-16 αι η Ισπανία ψάχνει τρόπους να πουλήσει τα Eurofighter Typhoons που εξαγόρασε προσφάτως.
«Με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, την αποχώρηση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε την Ευρώπη να προσπαθεί να εξάγει σημαντικό όγκο του πλεονασματικού στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Mark Bromley, επικεφαλής ερευνητής του τμήματος εξοπλιστικών προγραμμάτων του SIPRI.

Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις
Η Ρωσία αντιστοιχούσε στο 71% των εξαγωγών μεγάλων όπλων στη Συρία για το διάστημα 2008-2012 και συνέχισε να εξάγει όπλα και πυρομαχικά το 2012.
Τα αραβικά κράτη του Κόλπου αντιστοιχούσαν στο 7% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων στο διάστημα 2008-2012.
Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στις τελευταίες εξαγορές όπλων, με παραγγελίες το 2011-2012 για Patriot PAC-3 και THAAD, από τις ΗΠΑ.

Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications