Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύονταν να προσχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Υπερβολή; Οχι. «Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία των ανθρώπων», τόνισε σήμερα η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν ανοίγοντας τις εργασίες ενός τριήμερου συνεδρίου στη Γενεύη, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 300 εμπειρογνώμονες.
Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις ολέθριες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στοιχεία που έχουν προκύψει από διεθνείς έρευνες και προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με αυτά, από το 2030, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να σκοτώνει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Ως κύριες αιτίες θανάτου αναφέρονται ο υποσιτισμός, η ελονοσία, η διάρροια και ο καύσωνας, τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Οσο για τις άμεσες δαπάνες για την υγεία (που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου), εκτιμάται ότι από το 2030 θα κυμαίνονται μεταξύ των δύο και τεσσάρων δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Ο καθηγητής Αλιστερ Γούντγουορντ, εκ των ιδρυτών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) υποστηρίζει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά τέσσερις και όχι δύο βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του 21ου αιώνα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται αυτομάτως και ο κίνδυνος της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, επισημαίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής.
Η ελονοσία, εξαιτίας της οποίας χάνονται σήμερα 800.000 άνθρωποι τον χρόνο, ο δάγκειος πυρετός και η σχιστοσωμίαση (τροπική νόσος) θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε νέες περιοχές, στην Ασία και την Αφρική.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις. Εκτός από τις μελλοντικές εκτιμήσεις, υπάρχουν σήμερα αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου σκοτώνει.
«Επτά εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση», επισημαίνει η δρ Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του ΠΟΥ για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. «Εάν μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα ελαττωθεί ταυτόχρονα η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται με αυτήν»,προσθέτει.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου