Το 2025 τα έξυπνα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό μπορεί να έχουν επικρατήσει στους δρόμους της Δύσης, με τους κατοίκους των βιομηχανικών κρατών να διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και τα καταναλωτικά αγαθά να είναι πια προσιτά σε όλους.
Η απαισιόδοξη εκδοχή, όμως, θέλει τον πλανήτη μας να μαστίζεται από χρόνια ανεργία, το μισθολογικό χάσμα να έχει διευρυνθεί περαιτέρω και τους εύπορους συμπολίτες μας να ζουν αποκλεισμένοι σε φυλασσόμενες κοινότητες, με ρομπότ να εκτελούν τις διαταγές τους.
Νέα σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το έγκριτο ινστιτούτο Pew Research σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιλον έδειξε ότι, ερωτώμενοι για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, 1.900 ειδικοί και άλλοι εμφανίζονται διχασμένοι στις προβλέψεις τους για το τι θα συμβεί σε 11 χρόνια από σήμερα.
48% από αυτούς ανέφεραν ότι τα ρομπότ θα οδηγήσουν στην κατάργηση περισσότερων θέσεων εργασίας απ’ όσες θα δημιουργήσουν, ενώ 52% εμφανίζεται να πιστεύει στην ικανότητα της τεχνολογίας να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.
Οι απόψεις των ερωτηθέντων υπήρξαν επίσης μοιρασμένες στο θέμα των εργασιακών ευκαιριών της ερχόμενης δεκαετίας. Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα είναι κοινά, καταργώντας τη ζήτηση για οδηγούς ταξί και φορτηγών. Αλλοι προβλέπουν την επέκταση της χρήσης ρομπότ από τις εύπορες τάξεις. Οι πιο συντηρητικοί θεωρούν ότι όλες οι παραπάνω προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ξεπερνούν το εφευρετικό ταλέντο του ίδιου του ανθρώπου.
«Είναι σύνηθες να υποτιμούμε την ευφυΐα και την πολύπλοκη φύση του ανθρώπου», λέει ο Τζόναθαν Γκρούντιν, επικεφαλής έρευνας της Microsoft, που θυμάται την εποχή πριν από 40 χρόνια, όταν πολλοί στον χώρο των υπολογιστών προέβλεπαν ότι η πρόοδος του προγραμματισμού θα σκότωνε τις θέσεις εργασίας προγραμματιστών.
Παρότι η τεχνολογία όντως κατήργησε θέσεις εργασίας, όπως των τηλεφωνητών και των γραμματέων, δημιούργησε νέες, όπως αυτές των διαδικτυακών πωλήσεων, σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Pew συμφωνούν ότι τα σύγχρονο δυτικό εκπαιδευτικό πρότυπο δεν προσφέρει στους μαθητές τα αναγκαία εφόδια για το μέλλον. Ο επικεφαλής της μελέτης Ααρον Σμιθ αναφέρει ότι πολλοί ερωτηθέντες εξέφρασαν την πεποίθηση για ανάκαμψη των παραδοσιακών τεχνών, με στόχο τη δημιουργία χειροποίητων προϊόντων, ανεξάρτητα από τη διείσδυση που θα έχουν επιτύχει οι συσκευές τεχνητής νοημοσύνης.
Ακόμη, όμως, και όσοι υιοθετούν το αισιόδοξο σενάριο που θέλει την ανεργία να εξαφανίζεται, θέτουν ένα κρίσιμο ερώτημα: «Μόλις λύσουμε το θεμελιώδεις αυτό ζήτημα, θα πρέπει να απαντήσουμε στο εξής: Σε τι χρησιμεύουν πραγματικά οι άνθρωποι;»
0 comments
Δημοσίευση σχολίου