Ότι θερίζεις σπέρνεις και αυτό θα αρχίσουν να το καταλαβαίνουν καλά οι ΗΠΑ και όσοι αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Ρωσία. Η αμερικανική προπαγάνδα εναντίον της Μόσχας, κυρίως στο ουκρανικό, προκάλεσε στοχευμένες και προσεκτικές κινήσεις απάντησης από τη Ρωσία. Η οποία, αφού αρχικά προχώρησε σε στρατηγικές συμφωνίες με την Κίνα, τώρα ξεδιπλώνει και τα πλάνα της για τη Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό την Κούβα.
Μόσχα και Αβάνα έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων SIGINT στη Λούρδη της Κούβας – μια από τις μεγαλύτερες ξένες βάσεις της Ρωσίας αυτού του είδους – η οποία έκλεισε το 2001 λόγω οικονομικών προβλημάτων και υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Όταν η βάση ήταν λειτουργική, οι εγκαταστάσεις ήταν επανδρωμένες με χιλιάδες στρατιωτικό και κατασκοπευτικό προσωπικό, δουλειά του οποίου ήταν να υποκλέψει τα μηνύματα που προέρχονται από και προς το έδαφος των ΗΠΑ και να παρέχει επικοινωνία για τα ρωσικά σκάφη στο δυτικό ημισφαίριο.
Η Ρωσία σκεφτόταν την επαναλειτουργία της βάσης από το 2004 και σφράγισε τη συμφωνία με την Κούβα την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο νησί, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πολλαπλές πηγές.
«Μπορώ να πω ένα πράγμα: επιτέλους!» σχολίασε μία από τις πηγές στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η σημασία της κίνησης αυτής είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.
Η εγκατάσταση στη Λούρδη, ένα προάστιο της Αβάνας που βρίσκεται μόλις 250km από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, άνοιξε το 1967. Στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου ήταν το μεγαλύτερο κέντρο πληροφοριών σημάτων, που η Μόσχα λειτουργούσε σε μια ξένη χώρα, με 3.000 προσωπικό να το επανδρώνουν.
Από τη βάση, η Ρωσία μπορούσε να παρέμβει στις επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των απόρρητων ανταλλαγών μεταξύ των διαστημικών εγκαταστάσεων στη Φλόριντα και τα αμερικανικά διαστημόπλοια. Ο Ραούλ Κάστρο, ο τότε υπουργός Άμυνας της Κούβας, καυχήθηκε το 1993 ότι η Ρωσία έλαβε το 75% των σημάτων αντικατασκοπείας στην Αμερική μέσω της Lourdes, που ήταν πιθανώς μια υπερβολή, αλλά όχι και πολύ.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η βάση υποβαθμίστηκε, αλλά συνέχισε τη λειτουργία της. Μετά την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998, ήταν δύσκολο να διατηρήσει πολλά από τα παλιά περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης και της Lourdes. Στη σοβιετική εποχή Κούβα τη φιλοξένησε δωρεάν, αλλά ξεκινώντας από το 1992, η Μόσχα έπρεπε να πληρώνει στην Αβάνα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, συν τις λειτουργικές δαπάνες, για να κρατήσει την εγκατάσταση ανοιχτή.
Ένα πρόσθετο χτύπημα ήρθε τον Ιούλιο του 2000, όταν η αμερικανική Βουλή πέρασε το Russian-American Trust and Cooperation Act, ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στην Ουάσιγκτον την αναδιάρθρωση οποιουδήποτε ρωσικού χρέους στις ΗΠΑ, εκτός αν η εγκατάσταση στη Lourdes έκλεινε.
Η Μόσχα το έπραξε το 2001 και έκλεισε επίσης τη στρατιωτική βάση της στο Cam Ranh του Βιετνάμ Cam Ranh, με τις δύο κινήσεις να αναφέρονται ως σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Αμερικανών. Όμως, σύμφωνα με τα λόγια μιας στρατιωτικής πηγής που επικαλείται η Kommersant, οι ΗΠΑ «δεν εκτίμησαν τη χειρονομία καλής θέλησής μας».
Καμία λεπτομέρεια από το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εγκατάστασης, η οποία φιλοξενεί σήμερα ένα υποκατάστημα του Πανεπιστημίου Επιστήμης της Πληροφορίας της Κούβας, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη.
Ένα από βασικά νέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Αβάνα, ήταν η διαγραφή από τη Μόσχα του μεγαλύτερου μέρους του παλαιού χρέους της Κούβας προς τη Ρωσία. Η εγκατάσταση αναμένεται να απαιτήσει λιγότερο προσωπικό από ό,τι στο παρελθόν, καθώς ο σύγχρονος εξοπλισμός παρακολούθησης, μπορεί να κάνει πολλές λειτουργίες πλέον αυτόματα.
Με την εγκατάσταση στηνLourdes να λειτουργεί και πάλι, η Ρωσία θα έχει μια πολύ καλύτερη ικανότητα ροής πληροφοριών στο δυτικό ημισφαίριο.
«Επιστρέφοντας στην Lourdes τώρα, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο,» είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνταξιούχος συνταγματάρχης, Βίκτορ Murakhovsky, στην Kommersant.
«Η ικανότητα της ρωσικής δορυφορικής παροχής στρατιωτικών πληροφοριών, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Με ένα φυλάκιο τόσο κοντά στις ΗΠΑ, θα επιτρέψει στο στρατό να κάνει τη δουλειά του με λίγη προσοχή για το κλιμάκιο των διαστημικών SIGINT».
1 comment
Άργησαν 10 χρόνια οι Ρώσοι. Απο την στιγμή που έβλεπαν ότι η αμερικάνικη πολιτική επεκτείνεται μέσω του Ν.Α.Τ.Ο. μέχρι τα σύνορα τους, θα έπρεπε να έχουν μια ανταποδοτική πολιτική. Κάλιο αργά παρά ποτέ...
這些
Δημοσίευση σχολίου