Μπορεί να μοιάζει ως μία "αθώα" συνήθεια που σας ξεκουράζει στην μέση της ημέρας, αλλά, γνωρίζετε ότι θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο;Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge της Μ. Βρετανίας, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι
ή το απόγευμα για μία ή περισσότερες ώρες, έχουν περίπου 33% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 16.000 ανθρώπων τους οποίους παρακολουθούσαν ιατρικά σε μια περίοδο 13 ετών που διήρκεσε η έρευνα. Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει εθελοντικά μέρος σε άλλη, κύρια έρευνα, που αφορούσε τν τρόπο ζωής και τις πιθανές αιτίες που προκαλούν καρκίνο.
Ως μέρος της επιμέρους έρευνας του πανεπιστημίου του Cambridge, οι συμμετέχοντες παρείχαν στους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες που είχαν στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου κ του αν κοιμούνται τις μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες.
Στα 13 έτη της έρευνας περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες πέθαναν.
Εξετάζοντας τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει για αυτούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 14% για τα άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται περίπου μία ώρα μέσα στην ημέρα.
Αλλά για εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο από μία ώρα, η πιθανότητα πρόωρου θανάτου εκτοξευόταν στο 32%.
Εξετάζοντας, δε, τα αίτια θανάτου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από νόσο του αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η πνευμονία, ήταν διπλάσιες στα άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται πάνω από μία ώρα κάθε μεσημέρι.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό εξηγείται πιθανώς επειδή ο σύντομος/πρόχειρος ύπνος αυξάνει την φλεγμονή στον οργανισμό.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.
1 comment
ποιο παλιες ερευνες ελεγαν τα αντιθετα για την μεσημεριανο υπνο .........../ τρεχα γυρευε δεν βγαζεις ακρη . το μονο που εχω να πω ειναι οτι οπως αισθάνεται καλυτερα ο καθενας , δεν με πειθουν πλεων οι ιατρικές έρευνες , μιας και ολοι ειμαστε εκτεθειμένοι , σε πολυ σοβαρους παραγωντες οπως ραδιενέργεια που ειναι αοσμη και αορατη , οποτε κανενα αποτελεσμα δεν μπορει να ειναι απόλυτο .
Δημοσίευση σχολίου