Η υπόθεση θυμίζει κάτι από «X-Files» και απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και πολύ καιρό. Τι συμβαίνει στ' αλήθεια με τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983; Εχουν όντως ξεχωριστά χαρίσματα ή πρόκειται απλώς για έναν μύθο που καλλιεργήθηκε με το πέρασμα του χρόνου; Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά που ήρθαν στον κόσμο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έγιναν αντικείμενο μελέτης από την Ακαδημία Αθηνών.
Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα όλων των εποχών, με το κωδικό όνομα «Indigo Kids», ενώ το θέμα απασχόλησε μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων το 2008. Τώρα ο σκηνοθέτης Αντώνης Σωτηρόπουλος το φέρνει ξανά στο προσκήνιο δίνοντάς του κινηματογραφική διάσταση. Τα «παιδιά του '83» γίνονται ταινία με λαμπερούς πρωταγωνιστές. Η Κατερίνα Τσάβαλου, ο Αποστόλης Τότσικας, η Γιούλικα Σκαφιδά, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Σταύρος Σβήγκος και η Ευγενία Δημητροπούλου δέχτηκαν να δώσουν σάρκα και οστά σε ήρωες με ιδιαίτερα χαρίσματα. Η Ευγενία μάλιστα έχει και προσωπική άποψη για την πολύκροτη υπόθεση, αφού γεννήθηκε τον Απρίλιο του '83 και είχε πάρει μέρος στην έρευνα της Ακαδημίας.
Αναζήτηση χορηγών
«Εκανα έρευνα για περίπου δύο χρόνια και πήρα συνεντεύξεις από πολλά παιδιά Ιndigo για να ολοκληρώσω το σενάριο. Στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με τους ηθοποιούς και φτιάξαμε ένα τρέιλερ, το οποίο κατέθεσα σε εταιρίες παραγωγής για να χρηματοδοτήσουν το φιλμ. Δυστυχώς, έπεσα πάνω στην κρίση. Σε όλους άρεσαν το θέμα και το καστ, αλλά -όπως μου είπαν- δεν πρόκειται για κωμωδία που θα φέρει εισιτήρια στα σίγουρα» εξηγεί στην «Εspresso» ο Αντώνης Σωτηρόπουλος. Ο σκηνοθέτης ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα IndieGoGo και τη μέθοδο crowd funding αναζήτησε χρηματοδότες στο κοινό. «Η πρώτη φάση της καμπάνιας μόλις ολοκληρώθηκε. Δεν συγκεντρώθηκαν βέβαια αρκετά χρήματα για να γίνει η ταινία, αλλά βρέθηκαν κάποιοι χορηγοί και παραγωγοί που έδειξαν ενδιαφέρον. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της καμπάνιας και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε μαζέψει τα 120.000 ευρώ του budget».
Μην περιμένετε πάντως να δείτε ρόλους τύπου «X-Men» στην ταινία του Αντώνη Σωτηρόπουλου. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τα χαρίσματα των «παιδιών του ΄83» δεν είναι χολιγουντιανά, αλλά πράγματα που έχουν αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι υπάρχουν. «Ο Αποστόλης Τότσικας, ας πούμε, υποδύεται μια μαθηματική διάνοια. Ο χαρακτήρας του είναι βασισμένος σε υπαρκτό πρόσωπο, όχι παιδί του '83, έναν μαθηματικό, ο οποίος χτύπησε στο κεφάλι του όταν ήταν μικρός. Εκτοτε του δημιουργήθηκε η ικανότητα να του λες μια λέξη και να σου βγάζει αμέσως τον λεξάριθμο με την Πυθαγόρεια Αριθμογραφία». Υψηλή διαίσθηση
Μεγάλο ενδιαφέρον κρύβουν όμως και οι υπόλοιποι ρόλοι. «Και οι επτά ήρωες της ταινίας είναι γεννημένοι τον Απρίλιο του 1983 και τους μελετάει η Ακαδημία Αθηνών. Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης έχει το χάρισμα της εξωσωματικής εμπειρίας, της λεγόμενης αστρικής προβολής. Υπάρχουν άτομα που το παθαίνουν αυτό. Η Γιούλικα Σκαφιδά διαθέτει υψηλή διαίσθηση, κάτι που συναντάται γενικά σε ανθρώπους που είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους, όπως τα δίδυμα αδέλφια. Η Ευγενία Δημητροπούλου έχει συναισθησία. Αυτό συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει δύο αισθήσεις μαζί και μπορεί να προκληθεί από γενετική ανωμαλία ή κάποιο χτύπημα, αφού το ακουστικό και το οπτικό νεύρο βρίσκονται πολύ κοντά.
Ο Γιώργος Καραμίχος βλέπει διορατικά όνειρα. Ολοι έχουμε ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων που βλέπουν στον ύπνο τους πράγματα που αργότερα τους συμβαίνουν. Το πιο ακραίο χάρισμα στην ταινία το διαθέτει η Κατερίνα Τσάβαλου, η οποία επηρεάζει τα ηλεκτρονικά μηχανήματα με τη σκέψη της. Κάποιες έρευνες που έχουν γίνει υποστηρίζουν πως όταν ηχητικά κύματα του εγκεφάλου φτάσουν σε μεγάλη ένταση, μπορεί να δημιουργήσουν παράσιτα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή στον υπολογιστή. Τέλος, ο Σταύρος Σβήγκος υποδύεται τον χαρακτήρα-μυστήριο. Πρόκειται για μια έκπληξη που θα δείτε κατευθείαν στη μεγάλη οθόνη».
Οπως λέει ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, η ταινία δεν μιλάει απλώς για τα «Παιδιά του ΄83», αλλά και για τα χαρίσματα που κρύβει μέσα του ο καθένας μας, τα οποία πρέπει να βγάλουμε προς τα έξω για να πετύχουμε την αλλαγή. «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω, ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι σούπερ ήρωας για να αλλάξεις τον κόσμο» σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Μεταφυσικές ερωτήσεις για τους μαθητές Λυκείου
Η ΙΔΕΑ για τη δημιουργία του φιλμ «Indigo», όπως έχει αποφασίσει να το ονομάσει ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, δεν είναι πρόσφατη. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο σκηνοθέτης προσπαθεί να μεταφέρει τη μυστηριώδη ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Το έναυσμα ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή που παρακολούθησε, στη διάρκεια της οποίας τράβηξε το ενδιαφέρον του το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων που δόθηκαν προς απάντηση στα παιδιά του 1983 και στους γονείς τους. «Υποτίθεται πως επρόκειτο για μια έρευνα για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά στα ερωτηματολόγια υπήρχαν και μεταφυσικές ερωτήσεις του στιλ "ακούς φωνές όταν δεν υπάρχει κάποιος άλλος γύρω σου;'' ή "πιστεύεις ότι η σκέψη σου επηρεάζει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές;". Ετσι πήρα την απόφαση να φτιάξω μια ταινία μυστηρίου γι' αυτά τα παιδιά» λέει στην «Espresso» ο βραβευμένος σκηνοθέτης.
Μπορεί στην πραγματικότητα να μην έχει το χάρισμα της συναισθησίας, όπως η ηρωίδα την οποία θα ενσαρκώσει στο φιλμ, ωστόσο η γεννημένη τον Απρίλιο του 1983 Ευγενία Δημητροπούλου είναι ένα «παιδί Indigo» που υποβλήθηκε στα συγκεκριμένα τεστ της Ακαδημίας Αθηνών.
«Οταν φοιτούσα στη Γ' Λυκείου εστάλησαν σε μένα και στους συμμαθητές μου διπλά ερωτηματολόγια, για εμάς και για τους γονείς μας, τα οποία μας ζητήθηκε να συμπληρώσουμε ξεχωριστά κι έπειτα να τα βάλουμε στον ίδιο φάκελο και να τα παραδώσουμε στον διευθυντή του σχολείου» λέει στην «Espresso» η δημοφιλής ηθοποιός.
«Οι ερωτήσεις προέρχονταν από διάφορα πεδία. Κάποιες ήταν ψυχολογικές, άλλες είχαν να κάνουν με πρακτικά θέματα και ορισμένες αφορούσαν σε ιδιαίτερες ικανότητες, όπως -για παράδειγμα- αν αντιλαμβανόμαστε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν» συνεχίζει. Εκτοτε καλλιεργήθηκε ένας... μύθος γι' αυτή την υπόθεση, την οποία η Ευγενία παρακολουθούσε ανά διαστήματα σε τηλεοπτικές εκπομπές και εφημερίδες. «Δεν πήρα ποτέ μόνη μου την πρωτοβουλία να απευθυνθώ είτε στο υπουργείο Παιδείας είτε στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να έχω μια επίσημη απάντηση. Εχω όμως πάντα απορίες γι' αυτό που συνέβη τότε» τονίζει. Η ίδια λέει ότι θεωρεί πως έχει ανεπτυγμένο ένστικτο, αλλά -όπως τονίζει- αυτό δεν είναι γνώρισμα μόνο των «παιδιών του '83», αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων.
Ερευνητικό πρόγραμμα για απογόνους ημίθεων και ηρώων
ΤΑ ΕΤΗ 2001 και 2002 μπήκε σε εφαρμογή ένα διεθνές ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983, το οποίο έμελλε να χαρακτηριστεί «αμφιλεγόμενο». Επισήμως, ο στόχος του ήταν «να μελετήσει τις τάσεις των παιδιών για μελλοντικά καρδιαγγειακά νοσήματα». Η συγκέντρωση πληροφοριών έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων που εστάλησαν στα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές της συγκεκριμένης φουρνιάς, αλλά και στους γονείς τους. Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στις επιστολές με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, που συνόδευαν τα ερωτηματολόγια, τα παιδιά του Απριλίου του 1983 ανήκαν σε μια «τυχερή ομάδα», αφού η συμμετοχή τους στην έρευνα προσέφερε «αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία του αύριο».
Μάλιστα, δηλωνόταν γραπτώς ότι είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες για τα μέλη αυτής της ομάδας από την ενδομήτρια ζωή τους έως και τα επτά χρόνια τους. Η διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα είχε εγκριθεί με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το θέμα απασχόλησε πολύ τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τέθηκαν σχετικά ερωτήματα ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων.
Την υπόθεση έφερε αρχικά στην επιφάνεια ο αείμνηστος συγγραφέας Ιωάννης Φουράκης. Σύμφωνα με τις απόψεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε βιβλία του, το ερευνητικό πρόγραμμα είχε ως βαθύτερο στόχο τον εντοπισμό των επόμενων ηγετών του κόσμου, καθώς τον Απρίλιο του 1983, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα παιδιά, γεννήθηκαν και 98 μωρά (49 αγόρια και 49 κορίτσια), τα οποία στην ουσία αποτελούν υιούς και θυγατέρες ημίθεων και ηρώων. Τα παιδιά αυτά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται σε κάποιον βαθμό σε πλανητικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, δηλαδή, περίπου τον Αύγουστο του 1982, και οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε 343 χρόνια.
Ηλίας Μαραβέγιας
espressonews.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου