Κάτι μεταξύ απόλυτης ευτυχίας και εξάντλησης. Αυτή είναι η ζωή των γονιών, τους πρώτους μήνες, όπου βλέπουν τα μωρά τους, να περνούν από μια ...ημικωματώδη κατάσταση βαθέως ύπνου την ημέρα, σε μια ξάγρυπνη νύχτα. Λες και το κάνουν επίτηδες, να είναι ...
ήσυχα την ημέρα και να βγάζουν το λάδι των γονιών τη νύχτα!
Οι περισσότεροι γονείς αποδίδουν το νυκτερινό κλάμα του μωρού στην πείνα.
Πριν από μερικές ημέρες όμως, ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, David Haig
(http://www.oeb.harvard.edu/faculty/haig/Home.html), παρουσίασε μια καινοφανή και πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία.
Σύμφωνα με τη θεωρία του καθηγητή, τα μωρά προσπαθούν απλώς να κουράσουν τη μητέρα τους, ώστε να καθυστερήσουν την ωορηξία και να μειώσουν τις πιθανότητες να ξαναμείνει έγκυος !!!!!!!!
Αυτό, δεν το κάνουν βέβαια ενσυνείδητα. Δεν προσπαθούν να σταματήσουν τη γονιμότητα της μαμάς, επειδή ξέρουν τι κάνουν. Απλά, το υπερβολικό κλάμα, ώστε να ξυπνήσουν η μαμά και ο μπαμπάς, βρίσκεται στα γονίδια των παιδιών, στα πλαίσια της εξελικτικής διαδικασίας.
Στο πέρασμα των αιώνων, αποδείχθηκε ότι τα μωρά που τσιρίζουν και θηλάζουν τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να τεκνοποιήσουν αργότερα και τα ίδια.
"Είναι σαφές", λέει ο Haig, ότι "τα παιδιά θα μπορούσαν να πάρουν όσο γάλα θέλουν και να χορτάσουν και να κοιμηθούν χωρίς να κρατούν ξάγρυπνους τους γονείς. Χρησιμοποιούν όμως το έντονο κλάμα, για να εμποδίσουν τη μητέρα να τους φέρει άλλο αδερφάκι".
Ακούγεται τρελό, αλλά δεν είναι!
Σε δύσκολους καιρούς, όταν υπήρχε πείνα ή μολυσματικές ασθένειες, τα μωρά των οποίων οι γονείς καθυστερούσαν να κάνουν άλλο παιδί, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
"Nursing a child, especially at night, seems to hinder many women from resuming ovulation soon after a pregnancy. So if a baby can force Mom to feed him at night, she may stay infertile longer. And then the baby will have Mom and Dad all to himself. And a better chance of survival.",
γράφει ο Haig στην ιατρική επιθεώρηση Evolution, Medicine and Public Health και μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση, ξεκίνησε στις ΗΠΑ.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου