Οντα μυθικά, γεννημένα από τους υιούς του Θεού από µία άνοµη ένωση µε τις κόρες των ανθρώπων. Πλάσματα που λέγεται ότι έδωσαν στους ανθρώπους τη γνώση και έγιναν παράλληλα ο λόγος για τον οποίο η οργή του Θεού ξέσπασε µε το βιβλικό Κατακλυσμό. Και όµως, μέσα στα ιουδαϊκά κείμενα, οι Νεφελίμ (ή Νέφιλιµ) ήταν οντότητες ξακουστές, αποτελώντας τους ήρωες των παλαιών χρόνων…
Στο άκουσµα του ονόματός τους, ο μέσος Ελληνας επηρεασμένος κυρίως από εκπομπές βιβλιοπωλήσεων φέρνει στο μυαλό του εικόνες και σκέψεις σχετικές µε συνωμοσιολογίες, ιστορίες µε θρησκευτικό περιεχόμενο ή θεωρίες που αφορούν τη σύνδεσή τους µε εξωγήινα όντα. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την πραγματική ιστορία των Νεφελίµ ή Νέφιλιµ, όπως αναφέρονται στη βιβλική αφήγηση στο βιβλίο της Γένεσης, την παρουσία τους στην ιουδαϊκή θρησκεία, αλλά και το συσχετισμό τους µε όντα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας.
Είναι γεγονός πως δεν πρόκειται για κάποια από τα γνωστότερα μυθικά, παράξενα πλάσματα, είναι όμως ιδίως στις μέρες µας από τα πιο πολυσυζητημένα. Από την αντιμετώπισή τους ως κατόχων της γνώσης ως τη στιγμή που, έκπτωτοι πια, δαιμονοποιήθηκαν και απέκτησαν αποκρουστικά χαρακτηριστικά, ήρθε η στιγμή να ξεδιαλύνουμε το κουβάρι του μυστηρίου της προέλευσης και της φύσης των όντων που στη Γένεση περιγράφονται ως «…άνδρες ξακουστοί και ήρωες των παλαιών χρόνων».
Οι υιοί του Θεού
Η προέλευση και η φύση των Νεφελίµ είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και αλληλοεπηρεαζόµενες, που έχουν γίνει αντικείμενο διαφόρων θεωριών από τους μελετητές. Η ερμηνείες έχουν φυσικά τη βάση τους στο βιβλίο της Γένεσης, από το οποίο φτάνει σε εμάς ένα εδάφιο του 6ου κεφαλαίου και στο οποίο αναφέρεται πως «…οι γιοι του Θεού είδαν πως οι θυγατέρες των ανθρώπων ήταν όμορφες και τις
πήραν γυναίκες τους, όποιες από αυτές επέλεξαν. Οι Νέφιλιµ ήταν στη Γη εκείνες τις μέρες -και επίσης αργότερα- όταν οι γιοι του Θεού πήγαν στις θυγατέρες των ανθρώπων και έκαναν παιδιά µαζί τους. Ηταν οι ήρωες των παλαιών χρόνων, άνδρες ξακουστοί». Οι γιοι του Θεού ήταν οι Ελοχίµ, οντότητες - «φύλακες» της ουράνιας γνώσης, πνεύματα ή άγγελοι που κατοικούσαν στον ουρανό.
Αναφορές όµως στα όντα µε την αδιευκρίνιστη φύση δεν συναντάµε µόνο εδώ, όπου οι στίχοι κόβονται απότομα, αλλά και σε άλλα αρχαία ιουδαϊκά κείμενα, όπως το Βιβλίο του Ενώχ, το Βιβλίο των Ιωβηλαίων, το Βιβλίο των Γιγάντων και αρκετά ακόμα µη Κανονικά κείμενα, που επιχειρούν να καλύψουν τα γεγονότα του καιρού μέχρι τον Κατακλυσµό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια το γεγονός πως η πλειονότητα των αναφορών στους Νεφελίµ προέρχεται από τα λεγόμενα «Απόκρυφα» έργα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου