Οι «έξυπνες κάρτες» δοκιμάστηκαν και θα εφαρμοσθούν σε όλα τα Ταμεία
έξυπνες κάρτες

Απογραφή σε όλα τα Ταμεία και στη συνέχεια εισαγωγή έξυπνων καρτών για τους ασφαλισμένους και τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκομεία κ.λπ.), οι οποίες θα αντικαταστήσουν το παραδοσιακό βιβλιάριο το οποίο στα χέρια επιτήδειων γίνεται «μπλοκ επιταγών», προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Το μοντέλο εφαρμόστηκε πιλοτικά στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι θα μπορούσε να επεκταθεί, με όφελος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τον προϋπολογισμό και σημαντική διευκόλυνση για τους ασφαλισμένους.

Τι συνέβη στον ΟΠΑΔ; Το τρέχον έτος ο Οργανισμός πραγματοποιεί ηλεκτρονική απογραφή. Αρχισε τον Ιανουάριο, έχει φθάσει το 65% και έχει ήδη αποκαλύψει 96.000 παράνομα ασφαλισμένους (έμμεσα και άμεσα). Σε αυτούς περιλαμβάνονται ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία και άτομα που έχουν αποβιώσει.

Αν πολλαπλασιάσει κανείς την κατά κεφαλήν δαπάνη των 600 ευρώ τον χρόνο που καταβάλλει ο ΟΠΑΔ επί τον αριθμό των 96.680 παράνομα ασφαλισμένων (με την απογραφή στο 65% των 1,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στα μητρώα) το εκτιμώμενο όφελος φθάνει τα 58 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο κάποια από τα παράνομα βιβλιάρια να έχουν χρησιμοποιηθεί ως «μπλοκ επιταγών» για κομπίνες.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το πιθανό όφελος αν ολοκληρωθεί η απογραφή και η αποκάλυψη των παράνομων βιβλιαρίων για τα 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ (έχει προαναγγελθεί από τον διοικητή κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο), τα 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΟΓΑ και το 1,5 εκατομμύριο του ΟΑΕΕ.

Μόνο στον ΟΓΑ εκτιμήσεις στελεχών του κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ως και 200.000 μη νόμιμα βιβλιάρια. Ο λόγος είναι ότι ο Οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει κεντρικά τη θεώρηση βιβλιαρίων, καθώς αυτό συμβαίνει από υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «χρίζονται» ανταποκριτές του ΟΓΑ χωρίς καμία δυνατότητα ηλεκτρονικής ή άλλης διασταύρωσης από την κεντρική υπηρεσία.

Ερχεται η κάρτα υγείας «Τα βιβλιάρια είναι αναχρονισμός. Βγαίνουν επί τη βάσει βασιλικών διαταγμάτων των αρχών της δεκαετίας του 1960» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Μιχάλης Κούτρας, ο οποίος σχεδίασε και εφαρμόζει τη συνδυαστική μεταρρύθμιση στον ΟΠΑΔ. Ο κ. Κούτρας, γιατρός νευρολόγος το επάγγελμα, με μεταπτυχιακά στις Πολιτικές Υγείας, εφήρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρονικών «έξυπνων» καρτών υγείας σε 2.000 ασφαλισμένους του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) του Νομού Κορινθίας.

Και ιδού τι ανακάλυψε: Η αναλογία άμεσα προς έμμεσα ασφαλισμένων στα μητρώα ήταν 1 προς 7, κάτι που έβαλε αμέσως σε σκέψεις τη διοίκηση, καθώς αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν πολύτεκνοι! Τελικά η πραγματική αναλογία μετά την απογραφή που προηγήθηκε της έκδοσης των καρτών αποκαλύφθηκε ότι ήταν μόλις 1 προς 1,1…

Ο κ. Κούτρας εκτιμά ότι η διεύρυνση ενός προγράμματος «έξυπνων» καρτών για τους ασφαλισμένους και τους παρόχους υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για σειρά προβλημάτων, καθώς θα επέτρεπε την εξάλειψη της χρήσης πλαστών βιβλιαρίων ασφάλισης και τη συνεχή επικαιροποίηση των μητρώων των ασφαλισμένων των Οργανισμών.

Παράλληλα, από τη σκοπιά του γιατρού, υποστηρίζει ότι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας, εκτός από τη διευκόλυνση και τη διαφάνεια, θα προσέφερε πολλά σε επείγουσες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μέσω ενός καρταναγνώστη ακόμη και από μονάδες του ΕΚΑΒ, οι γιατροί θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον ασθενή, όπως η ομάδα αίματος, το αν παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα ή αν είναι αλλεργικός π.χ. στην πενικιλίνη.

tovima.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications