in a dream
Xθες το βράδυ είδες κάποια όνειρα, δύο, ισως τέσσερα, μπορεί και περισσότερα και η διάρκεια τους ήταν συνολικά μέχρι και δυο ώρες.Αν προσπαθήσεις να μετρήσεις όσα ονειρα έχεις δει μέχρι τώρα στην ζωή σου, δεν νομίζω να τα καταφέρεις! Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην είδαν όνειρα, αν και οι περισσότεροι ¨ζουν με όνειρα¨και κάποιοι άλλοι ¨ζουν μέσα στα όνειρα¨.Το θέμα των ονείρων απασχολούσε πάντα τον άνθρωπο , είναι σκοτεινό, υπάρχει άγνοια και διχογνωμία. Τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος; Να τα προσέχει ή να αδιαφορεί; Να πιστέψει σ αυτά ή να τα
απορρίπτει;
Πολλά από τα μυστήρια γύρω μας κατοικούν και μέσα μας και στοιχειώνουν την γνώση.Έχει ριξει ο άνθρωπος μια κλεφτή ματιά στο σύμπαν, στους γαλαξίες, έχει υπολογίσει και έχει ανακαλύψει τι έγινε χιλιάδες χρόνια πριν, αλλα ακόμη δεν μπόρεσε να δει το ΝΟΥ του.Στην πόλη Λασκω στην Γαλλία βρέθηκε ένα αποτύπωμα ενός ανθρώπου που ονειρεύεται,και χρονολογείται από το 15000 π.Χ.Είναι άραγε εφικτό, ο νους μας να σκεφτεί τον ίδιο του τον εαυτό; Να μας πει πως εξουσιαζει το σώμα κ όλες του τις λειτουργείες; Αυτό ακόμη αποτελεί μυστήριο όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη.Κάθε μυστήριο προκαλεί φόβο και μερικές φορές και νοητική παράλυση ενισχύοντας με τρομερή δύναμη τους ¨μάγους¨και τους ¨σωτήρες¨.Οποιοδήποτε μυαλό υποταγμένο κάτω από τον φόβο, το μυστήριο, κυβερνάτε εύκολα και ελέγχετε με τον γνωστό τρόπο αποχαύνωσης με την σύγχρονη προβιά (εκπομπές τηλεόρασης, θέματα εφημερίδων, τίτλοι βιβλίων κτλ κτλ).Υπάρχει αρκετή φαιά ουσία στον εγκέφαλο μας, που δεν πρέπει να περιφρονούμε την διάνοια που μας χαρακτηρίζει.

Και για να ξαναρθούμε στο θέμα των ονείρων, σ ένα κείμενο του Αρτεμίδωρου, το Όνειρο γράφεται  ΟΡΕΙΝΟ με Ε-Ι,που η λέξη ορεινω σημαίνει παρακινώ σε δράση, διεγείρω, προκαλώ έκπληξη ή και τρόμο.
Οι Αιγύπτιοι ασχολήθηκαν με την ερμηνεία των ονείρων και πίστευαν οτι μέσα από αυτα έρχονται σε επαφή με τους θεούς.Πιστευαν επίσης οτι τ όνειρα είναι πραγματικά γεγονότα, μόνο που δεν γίνονταν αντιληπτά από το συνειδητό.Εκαναν καταγραφή των ονείρων τους σε πάπυρουςκαι είχαν και ξόρκια για να γλυτώσουν απο τις συνέπεις των άσχημων ονείρων.
Οι Ασσύριοι πίστευαν οτι τα όνειρα ήταν οιωνοί.Ο βασιλιάς Ασουρμπανιπάλ είχε στην κατοχή του ονειροκρίτες που χρονολογούνταν απο το 2000 π.Χ.
Οι Βαβυλώνιοι στην μεσοποταμία θεωρούσαν πως τα όνειρα είναι δύο ειδών , ανάλογα με το περιεχόμενο και την προέλευση τους.Τα όμορφα όνειρα ήταν σταλμένα απο τους θεούς , ενώ τα άσχημα από τους δαίμονες, πάντως είχαν την άποψη οτι αποτελούσαν μηνύματα.
Οι Πέρσες υποστηριζαν ότι όσοι αναζητουν απαντήσεις για την μετά θάνατον ζωή πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στα όνειρα τους.Ο σουφισμός προκαλούσε τους ¨μαθητές¨ του να έχουν πιο πολύ επίγνωση για τα όνειρα τους.
Οι κινέζοι λόγιοι πίστευαν ότι η ψυχή χώριζε πρόσκαιρα από το σώμα και συνομιλούσε με τις ψυχές των νεκρών  ή των θεών, αυτή η κατάσταση ήταν τα όνειρα.
Μια κλειδαρότρυπα στο ασυνείδητο με την βοήθεια του υποσυνείδητου, μια φωνή πνευμάτων ή φαντασμάτων πίστευαν οτι ήταν τα όνειρα στους Ασάντι, Παπούα, ινδιάνοι Μοχάβε και Γιούμα, ενώ αλλοι πολιτισμοί τα ερμήνευαν σαν θρησκευτικό και ηθικό σημείο αναφοράς (Ναβάχο).
Στην ρωμαική αυτοκρατορία κάποια όνειρα γίνονταν επίσημο θέμα συζήτησης στην Σύγκλητο.
Για τον Μωάμεθ τα όνειρα παρέμεναν σαν μια συνομιλία ανάμεσα στον άνθρωπο και τον θεό του.
Η Παλαιά διαθήκη είναι γεμάτη από όνειρα οπως του Δανιήλ, Ιακώβ, Σολομώντα κτλ.
Και στην Βίβλο όμως εχουμε όνειρα, όπως του Αγιου Ιωάννη του Χρυσοστόμου,Αγιου Αυγουστίνου, Αγιου Κλήμεντος.
Η θέση της ορθόδοξης εκκλησίας τώρα , ειναι ξεκάθαρη.

350px-Antonio_de_Pereda_-_The_Knight's_Dream

ΜΗΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ , ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ….  ΑΠΑΤΗΛΑ
α)προέρχονται από εξωτερικούς ερεθισμούς, εφ οσον ο άνθρωπος κοιμάται, ανδρανούν οι αισθήσεις που σε φέρνουν σ επαφη με τον έξω κόσμο και αυτά που λειτουργούν η αναπνοή , κυκλοφορία του αίματος, χώνεψη, δημιουργούν όνειρα.
β)προέρχονται από εικόνες και εντυπώσεις του παρελθόντος, ερεθίσματα αναμνήσεων του μυαλού
γ) προέρχονται από τον ¨πονηρό¨. Επειδη δεν μπορεσε να σε πειραξει την ημέρα, έρχεται την νύχτα.Και του επιτρέπει ο Θεός να σε πειράξει, για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε.Ακόμη και στα παιδιά πηγαίνει ο κακός και τα φοβερίζει.
Οπως και να έχει τα όνειρα τα φέρνει ο πειρασμός, είναι μια επίδραση του κακού όταν κοιμάσαι.Γι αυτό, αν κάνεις τον σταυρό σου και πεις την προσευχή σου και δεν δίνεις σημασία στα όνειρα, ο εχθρός δεν σε πλησιάζει.
Τα όνειρα στο μεσσαίωνα θεωρούνταν δαιμονικά, ήταν ένα θέμα ταμπού κυρίως από την επίδραση της Καθολικής εκκλησίας,που τα υιοθέτησε ως εκδηλώσεις του διαβόλου.Κανείς δεν δήλωνε ότι ονειρεύεται γιατί διαφορετικά θα διώκονταν από την Ιερά Εξέταση και πιθανότατα θα κατέληγε στην πυρά.
Στην αναγέννηση όμως , κάθε αυλή που σέβονταν τον εαυτό της , είχε και από έναν μάντη , που ερμήνευε κάθε όνειρο που έβλεπαν οι βασιλιάδες και οι αυλικοί.
Στην αρχαία Ελλάδα , είχαν βρει έναν τρόπο για να δεχτούν στον ύπνο τους τα όνειρα που τους οδηγούσαν σε θεραπείες.Ονειροκριτικά εγραψαν ο Αντιφών ο Αθηναίος, ο Δημήτριος ο Φαληρεύς, ο Αλέξανδρος ο Μύνδιος, ο Αρτέμων ο Μιλήσιος, o Aντίπατρος, ο Γεμίνος, ο Τύριος, ο Αρτεμίδωρος του οποιου το ονειροκριτικόν έχει σωθεί σε 5 βιβλία.
Ο Αριστοτέλης στις πραγματείες του ¨περί ενυπνίων¨και “περί της καθ ύπνον μαντικής¨αναφέρεται στις δυο επικρατούσες τάσεις σχετικά με την μελέτη των ονείρων στην αρχαιότητα α) την ιατρική, όπου η κατάσταση του ύπνου επιτρέπει την επικοινωνία της ψυχής με το σώμα, που οδηγούσε κατα συνέπεια στην διάγνωση των σωματικών ασθενειών β) ερμηνευτική, που μελετά τα όνειρα σαν δείκτες μελλούμενων.
dream-mirror-dreams-can-come-true-31082814-900-900
Οι πυθαγόριοι εδιναν μεγάλη σημασία στα όνειρα και γι αυτό είχαν και έναν τρόπο ζωής διαφορετικό, με σωστή διατροφή, μουσικά ακούσματα και προσανατολισμό σκέψης πριν απο τον ύπνο. Ασκησαν μεγάλη επιρροή στον Πλάτωνα.
Ο Πλάτωνας στην φιλοσοφία του, είχε το όνειρο σαν μέσω εικονικής πραγματικότητας παράνομων επιθυμιών, ένας τρόπος δλδ ικανοποίησης. Αυτή η φιλοσοφική στάση θυμίζει τις αντιλήψεις του Φρόυντ.
Ο Φρόυντ, επικρίθηκε βέβαια για τις θεωρείες του γενικότερα, αλλά κυρίως για την εμμονή του με τα όνειρα.
Η αποψη του είναι ότι τα όνειρα είναι εκφρασεις της παράλογης και ακοινωνικής φύσης του ανθρώπου. Εριξε βέβαια και ενα φως στα ερωτικά και σεξουαλικά όνειρα , τον απαγορευμένο τόπο.
Ο Γιουνγκ παρόλο που δούλευε μαζι με τον Φρόυντ, λέει ότι τα όνειρα είναι η αποκαλύψεις της ασυνείδητης σοφίας του ατόμου.
Ο αποκαλυπτικός ή συμβολικός κόσμος των ονείρων συνεχίζει να ισχύει και σήμερα παρ ολο τον ορθολογισμό ή τον μονόπλευρη στάση που κυβερνά την ζωή πων περισσότερων ανθρώπων.
Ο χημικός τύπος του βενζόλιου ανακαλύφθηκε μέσα σ ένα όνειρο, πολλοί μουσικοί δηλώνουν οτι μια μελωδία απο τις συνθέσεις τους ακούστηκε πρώτη φορα στον ύπνο τους, αλλα και η συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι, δήλωσε οτι η πλοκή των διηγημάτων της , ήταν απλά η καταγραφή των ονείρων της.
Ο Τέσλα ειχε δηλώσει,απο μικρό παιδί έβλεπε εφιάλτες για πνεύματα και βρικόλακες, δήλωσε ακόμη , ότι βυθισμένος στα όνειρα του, κατασκεύαζε καθε του μηχανή εκει, την λειτουργούσε και την διόρθωνε, έτσι η κατασκεύη της πια,δεν είχε ποτε αποτυχία.
Η σύγχρονη νευροβιολογία σε συνεργασία με την τεχνολογία , μας ησυχάζει λέγοντας οτι δεν έχουν τίποτα να μας πουν τα όνειρα, απλά τα δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου ρυθμίζουν τις λειτουργίες τους. Πώς; Ονειρευόμαστε για να έχουμε καλή και ψυχική και πνευματική υγεία, καθαρίζονται τα κυκλώματα και γίνετε ένας αντίστροφος μηχανισμός μάθησης.Δηλαδή ονειρευόμαστε για να ξεχνάμε!!! Το όνειρο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα είναι το συμπέρασμα .Τότε για ποιο λόγο απο την δεκαετία του 60 ασχολήθηκαν με την Ονειρομηχανή; Η συγκεκριμένη κατασκευή , μεταδίδει μήκοι κυμάτων Αλφα κυρίως, σε απειροελάχιστες χρονικές μονάδες, 8-13 σήματα το δευτερόλεπτο.
Τα πτηνά και τα θηλαστικά ονειρεύονται εκτός απο το δελφίνι, που δεν μπορεί να κοιμηθεί παρά μόνο να ξεκουράζει τον μισό του κάθε φορά εγκέφαλο. Τα ψάρια αμφίβια και ερπετά δεν παρουσιάζουν κατάσταση ονείρου. Γιατί άραγε;
Τα όνειρα δεν πρέπει να μας προκαλούν φόβο, οι συνειρμοί ,οι σκέψεις που μας φέρνουν, δεν μας έχουν ακόμη ικανούς για να τα αποκωδικοποιήσουμε. Ονειρευτείτε άφοβα, και στον ύπνο και στον ξύπνιο, μόνο μην μένετε μονίμως στην κατάσταση ονείρου.
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ ΜΑΡΙΑ ΤΟΡΗ                                                                          πηγη
Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications